Circa 5.000 de oameni au protestat la Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist

Publicat: Joi, 22 Martie 2012 16:53 // Actualizat: Joi, 22 Martie 2012 20:18 // Sursa: RTV.net

Peste 5.000 de persoane au participat, joi seară, la un protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care ei o consideră periculoasă, informează MEDIAFAX.

Foto: Vlad Ursulean - Facebook

Adunaţi în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii au scandat împotriva companiei americane care ar urma să exploateze gazele de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracţionării hidraulice, considerată una periculoasă pentru mediu înconjurător şi, implicit, pentru populaţie.

O parte dintre protestatari au luat cuvântul la microfonul instalat în Piaţa Civică, motivându-şi acţiunea de respingere a proiectului de extragere a gazelor de şist.

"Noi sperăm ca prin această manifestaţie să sensibilizăm Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist. A fost un miting paşnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Bârlad, ci şi din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judeţului Galaţi. Din nefericire, firma Chevron nu a venit până acum să explice populaţiei ce presupune această metodă de extracţie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni să fie şi mai sceptici", a declarat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.

Mitingul organizat de societatea civilă s-a încheiat în jurul orei 19.00, oamenii intenţionând să-şi continue seria acţiunilor prin care încearcă să blocheze proiectul extracţiei gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui.

În acest sens, societatea civilă va înainta o petiţie către Guvern care, până în prezent, a fost semnată de 20.000 de oameni.

În 15 martie, preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunţa că a iniţiat organizarea unui referendum în Bârlad şi în 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Fracţionarea este o metodă nouă de extragere a gazelor de şist din pământ. Pentru a elibera gazul, rocile din adâncime sunt distruse cu ajutorul presiunii mari a unui amestec de apă, nisip şi chimicale toxice. Exploatarea se află în stadii de început în mare parte a Europei.

Compania americană Chevron a obținut, în urmă unei licitații din anul 2010, licență de explorare în trei perimetre de lângă Bârlad. Licență este valabilă până în anul 2015. La expirarea ei, firma va ști cu precizie dacă în acele perimetre există gaz de șist și dacă acesta este rentabil din punct de vedere economic.

"Dacă vom găsi gaz, vom anunța Guvernul României și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan pentru Green Report.


loading...
9 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bârlad Chevron exploatare explorare gaze de şist protest
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
06 apr 18:40
Răspunde | Votează email -1 email
cristi
aoleo e clar Moldova...numai acolo pot sa protesteaze oamenii cand se face o investitie pentru ei

cu asa oameni e clar
26 mar 13:50
...și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan pentru Green Report. Sursa: RTV Mai multe fotografii puteti gasi aici ...
22 mar 23:41
Votează email 0 email
...Sursa : RTV URL-ul scurt:: http://www.radionix.ro/?p=9548 ...
22 mar 22:10
Răspunde | Votează email 2 email
Alina
Cinste lor, cinste lor,
Cinste barladenilor!
22 mar 21:39
Răspunde | Votează email 0 email
M.Radulescu
MAFIA PDL pe judete

DESCHIDETI SITE-ul si asteptati putin sa se incarce:
WWW.mafiilepdl.ro
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MAFIA PDL pe judete

DESCHIDETI SITE-ul si asteptati putin sa se incarce:
WWW.mafiilepdl.ro
22 mar 20:57
Răspunde | Votează email 1 email
misu
hai barladul !
22 mar 18:35
...să spunem. Nu atât eu, cât mai ales oamenii din zona direct afectată. Acum oamenii aceia încearcă să se facă mai bine auziţi. Azi au fost 4000. Acum se aude? Începe şi presa noastră liberă şi endapandantă să aibă o reacţie? Sau şi pentru asta a arvunit Naumovici publicitatea? ...
22 mar 18:11
...ducând la poluare şi chiar la provocarea seismelor, iar unele ţări, printre care şi Bulgaria, au interzis-o. Sursa: RTV Deşi acesta este un subiect de mare importanţă naţională, este ignorat aproape total de mass-media, în vreme ce toate canalele TV urlă de azi...
22 mar 17:03
Răspunde | Votează email 3 email
CE CAUTA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST INTR-O TARA CU UN PAMANT FERTIL CA AL ROMANIEI?SIMPLU: DISTRUGEREA ACESTEI TARI---ministrul mediului o sa fie tunci ministrul poluarii,oricum i se rupe e ungur,cum sa vrea binele unei tari in care se simte strain
uitati-va pe net, oriunde s-au extras gaze de sist terenurile pe o raza de zeci de km n-au mai fost bune pt nimic ,SA nu mai vorbim de amploare cutremurelor care vor urma.VA FI JALE CATASTROFICA PT ROMANIA
1
EUR
4.7556
RON
20 Oct
noapte 9 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H