Circulara lui Raed Arafat care pune pe jar Guvernul Orban. Prefecţii au fost anunţaţi că nu mai au voie să ţină oamenii în carantină

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a transmis prefecturilor din ţară o circulară prin care anunţă că izolarea la domiciliu şi carantina se suspendă temporar până când Parlamentul şi Guvernul se pun de acord să respecte Constituţia.

04 iul. 2020, 18:12
Circulara lui Raed Arafat care pune pe jar Guvernul Orban. Prefecţii au fost anunţaţi că nu mai au voie să ţină oamenii în carantină

Circulara a fost transmisă după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR potrivit căreia măsura carantinei şi a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituţională.

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)„, se arată în documentul semnat de Raed Arafat şi de Amalia Şerban, din Ministerul Sănătăţii, potrivit Medifax.ro.

Citeşte şi Orban, declaraţie şocantă: Cererea, rugămintea mea către cetăţeni e să nu ţină cont de deciziile CCR, să acţioneze responsabil

În acest caz, autorităţilor nu le rămâne decât să facă recomandări celor care au fost contact al unei persoane confirmate cu Covid-19: autoizolare la domiciliu pentru 14 zile, purtarea măştii în spaţii închise, spălarea mâinilor, păstrarea distanţei fizice.

Carantinaţii au început să plece acasă

În urma deciziei CCR, destul de mulţi dintre cei internaţi care au cerut să fie externaţi. Astfel, 65 depersoane dintre cele 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel, au plecat acasă la cerere, a anunțat sâmbătă la Digi 24 viceprimarul Aurelian Bădulescu. Nu este vorba despre persoane testate pozitiv, ci de persoane care au revenit în ţară recent.

Citeşte şi România are cea mai abruptă creştere a infecţiilor cu coronavirus din Europa de Est. În UE suntem în Top 10 la numărul de cazuri

Curtea Constituţională a motivat, miercuri, decizia prin care a admis excepţia de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului privind măsurile de izolare sau carantinare pentru persoanele care vin din zone roşii ale pandemiei de coronavirus, măsuri instituite prin ordin al ministrului Sănătăţii. CCR arată, în decizie, că astfel de acţiuni nu pot fi luate printr-un ordin al ministrului Sănătăţii deoarece ar fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale, ceea ce este prevăzut şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată ca fiind suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii, iar internarea obligatorie reprezintă ultima opţiune la care autorităţile pot recurge pentru a realiza obiectivul de prevenire a răspândirii unei boli transmisibile, argumentează judecătorii constituţionali.