Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar. Noi reguli pentru trotinetişti

Circulaţia cu trotineta electrică ar putea fi interzisă pe trotuar, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, trotinetiştii nu pot să meargă cu o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră.

15 apr. 2021, 15:02
Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar. Noi reguli pentru trotinetişti
Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar. Noi reguli pentru trotinetişti

Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, cei care merg cu trotinetele electrice pe trotuari ar putea fi amendaţi.

Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar

Una dintre regulie prevăzute de noul proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne se referă la interzicerea circulaţia trotinetelor electrice pe trotuar. Mai mult, atât trotinetiştii, cât şi bicicliştii nu vor mai avea voie să circule cu viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră.

Amenzi pentru pietonii care folosesc telefonul în timp ce traversează strada

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Amenzile de circulaţie nu pot fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului

Şi pietonii sunt vizaţi de noul proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne. Aceştia ar putea fi amendaţi cu până la 4.500 de lei dacă vor traversa strada în timp ce folosesc telefonul.

„Se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public; nerespectarea acesteia constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99 alin. (1) pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

Cu titlu de exemplu, menționăm că, în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă”, se arată în proiectul de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice.

În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Amenzi minine şi maxime în noul an