Cireşele româneşti, preţuri exorbitante în acest an

Cireșele din România vor avea un preț exorbitant anul acesta.

09 mai 2017, 08:15
Cireşele româneşti, preţuri exorbitante în acest an

Cireșele din producția țării vor putea ajunge și la 20 de lei kilogramul din cauza producției slabe din acest an. Peste 50% din fructele timpurii au fost afectate ca urmare a grindinei și a frigului, scrie economica.net.

În acest moment, consumatorii pot găsi pe piață cireșe de import, iar prețurile variază între 35 și 50 de lei kilogramul.

Cireșele de mai apar după 15-20, dar nu sunt niște cireșe foarte valoroase pentru că nu au nici dulceață și nici carne. Iar cu prețurile este o nebunie. La roșii spre exemplu, prețul pleacă de la 12 lei la poarta fermierului, la care mai pune și angrosistul, se mai adaugă și alte costuri și ajunge la 20 de lei (la consumatorul final n. red.). Cred că și la cireșe va fi la fel. Acesta este un preț de conjunctură. Sunt prețuri pentru acei consumatori care vor să își facă un moft„, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe.

Din datele OIPA, în ultima vreme, cele mai multe plantații înființat au fost de cireșe, unele dintre ele intrând deja pe rod.

În 1-2 ani vom avea exces de cireșe. Acum trei ani, înainte de embargo, livram 1000 de tone în Rusia. Este un produs despre care putem spune că dă speranțe„, mai spune Tănase, potrivit căruia producătorii autohtoni sunt concurați și de importuri negre venite de obicei din Bulgaria, cu prețuri de până la 20% mai mici.

Citeşte şi Cum să combini corect sucurile din fructe