Cîţu, despre mărirea pensiilor: Trebuie să ne gândim și la riscuri, decizia va fi una politică. Orice derapaj ne poate arunca în criză

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat vineri, în direct la Digi24, că deși România s-a descurcat bine în această perioadă de criză sanitară, este în continuare o perioadă dificilă.
Romania TV
15 mai 2020, 12:09
Cîţu, despre mărirea pensiilor: Trebuie să ne gândim și la riscuri, decizia va fi una politică. Orice derapaj ne poate arunca în criză

Întrebat despre mărirea pensiilor de la 1 septemrbie, ministrul Finanțelor spune că „orice derapaj ne poate arunca în criză” și ca va prezenta mai multe scenarii guvernului, urmând ca decizia să fie una politică. Cîțu s-a arătat mulțumit de datele pe primul trimestru care arată o creștere economică de 0,3% faţă de trimestrul anterior.

„Economia a răspuns perfect la măsuri chiar dacă suntem într-o situație de criză, am reușit să atenuăm. Am reușit să limităm efectul negativ. Dacă avem primul trimestru pozitiv avem șanse foarte mari să evităm o recesiune tehnică. Au răspuns foarte bine anumite sectoare din economie, retail, industria, dar și consumatorul român și asta pentru că nu am închis restaurantele complet, am lăsat livările.

Am învățat din criza din 2008. Am injectat bani în economie, BNR a redus dobânzile și sper să continue în acest fel. Acest mix a pus frână acestei căderi și acum sper să avem acea revenire din trimestrul 3″, a spus Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor avertizează, totuși, că nu am trecut peste criză și că, deși piețele financiare dau semne de revenire, sunt importante măsurile economice din perioada următoare, precum și găsirea unor surse de finanțare a deficitului.

„Nu am trecut peste criză. Trimestrul 2 este o provocare. Contează ca IMM Invest să fie un program de succes și să avem o politică monetară relaxată. Vom relaxa în ordine inversă restricțiile pe care le-am impus și în același timp continuăm să plătim șomajul tehnic și găsim soluții de finanțare. Noi putem să garantăm acele afaceri unde vedem perspectivă alături de sistemul financiar bancar, dar până la urmă antreprenorii sunt cei care știu unde să investească. Piețele financiare arată semne ușoare de revenire. Încrederea revine. Este o perioadă dificilă dar este pentru prima dată când am abordat măsurile pe o bază reală a datelor din economia reală. Măsurile vor fi adaptate la aceste informații”, susține Cîţu.

Florin Cîţu a comentat şi posibilitatea creşterii punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie şi spune că i-a prezentat premierului Orban mai multe scenarii în acest sens, cu riscurile aferente fiecăruia.

„Rămânem la aceeași interpretare. Suntem la 6,7% deficit, provacarea e să găsim resurse pentru finanțarea acestui deficit. Dar trebuie să luăm zi cu zi, săptămână cu săptămână. Suntem totuși într-o perioadă de criză. Am reușit să eliminăm o mare parte dintre scenariile apocaliptice. Am prezentat câteva scenarii cu riscurile aferente premierului. Vom lua cea mai bună decizie pentru ca pe termen lung să putem plăti aceste pensii. Trebuie să ne gândim și la riscuri, dar decizia va fi una politică. Orice derapaj ne poate arunca în criză”, a completat ministrul.

Citeşte şi: Institutul Naţional de Statistică: România a înregistrat o creştere economică de 2,4% în primul trimestru

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări