Cîţu, despre o posibilă rupere a coaliţiei din cauza neînţelegerilor privind SIIJ: Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, referindu-se la neînţelegerile din coaliţie pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţunilor din Justiţie (SIIJ), că ”Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

12 iul. 2021, 12:03
Cîţu, despre o posibilă rupere a coaliţiei din cauza neînţelegerilor privind SIIJ: Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment

Florin Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă consideră că se poate rupe coaliţia din cauza neînţelegerilor pe tema desfiinţării (SIIJ).

„Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ.

Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”, a spus premierul Florin Cîţu, la Guvern.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a dat vina pe UDMR pentru amânarea desfiinţării Secţiei Speciale. Stelian Ion a spus, într-un interviu la Prima TV, că repezentanţii UDMR s-au opus ca dosarele SIIJ să ajungă la DNA, iar această afirmaţie este un atac frontal la Direcţia Anticorupţie.

„Dacă noi spunem că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil”, a spus ministrul Justişiei.

Stelian Ion a mai afirmat că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei, el criticând UDMR care a votat ”cot la cot” cu AUR în problema desfiinţării Secţiei speciale.

”Nu am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care suntem acum în Coaliţie erau la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea Secţiei speciale, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal de procedură, a votat multe. Dar am spus, o dată ce s-a încheiat acel capitol, trecem de-o parte şi încercăm să creăm ceva nou. Sperăm cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie în general, faţă de lupta anticorupţie. Parţial am avut semnale că acest lucru se întâmplă, pentru că s-a semnat un program de guvernare, în care, în capitolul Justiţie, era stabilită prima măsură pe termen scurt, desfiinţarea SIIJ. La un punct mai jos era refacerea competenţei DNA pe ce privea infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi, deci era în regulă. De aceea am şi acceptat mandatul pe Justiţie, pentru că este un program foarte bine articulat”, a declarat Stelian Ion, citat de news.ro.

Citeşte şi: Nou scandal în coaliţie! Stelian Ion atacă UDMR pentru că are altă părere privind desfiinţarea SIIJ. „Mi se pare total inacceptabil. Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie”

Întrebat, de asemenea, de ce s-a râzgândit UDMR, Stelian Ion a afirmat: ”Eu cred că e o tactică pentru că, altfel, nu pot să îmi explic. Adică, acum, la ora actuală, UDMR-ul spune, noi desfiinţăm SIIJ, suntem de acord cu asta, dar am vrea ca toate dosarele să nu meargă sub nicio formă la DNA, pentru că noi nu avem încredere în DNA, să meargă la Parchetul General, aşa cum a fost mai demult, în ideea că se transformă într-un fel SIIJ-ul actual într-o secţie care deja există. Schimbăm doar plăcuţa de înmatriculare, schimbăm denumirea, dar mecanismul rămâne. (…) Dacă noi spunem, noi politicieni, că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil (…) Dacă nu, înseamnă că ăsta este un atac frontal, un atac foarte dur la adresa DNA. Vă spun foarte clar, discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA. La asta se rezumă (…) UDMR face un artificiu, încearcă să inducă în eroare într-un fel, să păcălească opinia publică”.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei, el criticând UDMR care a votat ”cot la cot” cu AUR în problema desfiinţării Secţiei speciale.

”Culmea, iată, au votat cot la cot UDMR cu AUR, deci este o frăţie…doar ca să nu meargă lupta anticorupţie bine (…) Suntem pe aceeaşi lungime de undă cu PNL, dar nu este suficient. Ne trebuie voturile colegilor din coaliţie, ale UDMR, pe care îi rog să-şi respecte cuvântul dat şi votul dat”, a declarat, duminică, Stelian Ion, la Prima TV, referindu-se la demersurile pentru desfiinţarea Secţiei speciale.

Ministrul afirmă că ”ceea ce se întâmplă acum nu este deloc în regulă, nu e în accord cu interesele României”.