Cîţu grăbeşte creşterea salariului minim, de frica moţiunii: „Luni vom face consiliu tripartit, având în vedere moţiunea de marţi”. Demisia mea ar fi un act iresponsabil

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că va grăbi procedurile necesare pentru creşterea salariului minim şi că a convocat o şedinţă a consiliului tripartit luni, deoarece marţi se va vota moţiunea de cenzură şi, dacă aceata trece de vot, un guvern interimar nu poate da ordonanţa de urgenţă.

29 sept. 2021, 16:00
Cîţu grăbeşte creşterea salariului minim, de frica moţiunii: „Luni vom face consiliu tripartit, având în vedere moţiunea de marţi”. Demisia mea ar fi un act iresponsabil

Florin Cîţu a prezentat miercuri, după şedinţa de guvern, cele mai importante puncte de pe ordinea de zi, printre care se află şi calendarul pentru PNRR.

„Am prezentat un calendar cu cateva lucruri care urmeaza dupa PNRR. Nu poate sa intre in vigoare PNRR fara o OUG pentru control. PNRR o sa intre in Consiliul Uniunii Europene, apoi trebuie o hotarare de guvern, care nu poate fi aprobata de un guvern interimar.

Astazi am prezentat si luni vom face consiliul tripartit, avand in vedere motiunea de marti, pentru a aproba ordonanta cu privire la cresterea salariului minim. Cei care vor sa arunce tara in haos sa stie ca un guvern interimar nu va putea adopta aceste prevederi. Sunt doua ordonante in prima lectura de la Ministerul Muncii, despre somaj tehnic si plata parintilor care stau acasa cu copiii.”, a spus Florin Cîţu într-o scurtă declaraţie de presă.

Întrebări pentru Florin Cîţu din partea mass-media

Întrebare

: Ati aprobat demisia ministrului Agriculturii Adrian Oros?

Florin Cîţu: O sa analizez demisia ministrului Agriculturii si va voi anunta cand voi lua o decizie.

Întrebare: Ce decizie ati luat in privinta pastrarii scolilor deschise si dupa incidenta de 6/1000?

F. C.: A fost o intalnire intre Min Educatiei, Min de Interne, DSU, mai multe institutii. Vrem sa mentinem prezenta fizica in scoli, ne gandim la introducerea testelor cu saliva, dar min Cimpeanu a spus ieri ca peste 90% dintre parinti nu vor sa isi dea acordul pentru testarea copiilor, ceea ce este trist.

Întrebare: Cu cine veţi negocia pentru a va sustine la votul pe motiunea de cenzura?

F. C.: Ma intrebati care este strategia pentru a castiga un razboi. Nu va pot spune, dar va spun ca voi face tot ce este necesar pentru a mentine acest guvern. Avem nevoie sa respectam calendarul pe PNRR, trebuie sa dam o OUG pentru energie. Este iresponsabil ceea ce se intampla in Parlament, cei ce vor sa dea jos guvernul vor sa arunce tara in haos. Dar sunt si parlamentari responsabili si cu aceia vom discuta.

Este iresponsabil pentru ca nu exista nici un plan dupa aceea. PSD a spus ca nu vrea guvernarea. Singurii care au un plan suntem noi, PNL

Astazi in Parlament exista o alianta PSD-AUR-USR si vom vedea daca vor vota o motiune a PSD care se indreapta si impotriva USR-PLUS. Se vede ca pentru unele partide este ok sa stea langa PSD si AUR, desi impreuna am fost in strada impotriva PSD. Eu cred ca sunt mai mult de 70 de parlamentari responsabili. PNL are o propunere de premier, PSD a spus ca nu vor sa guverneze, iar la USR chiar nu e nicio strategie, ei voteaza cu oricine doar ca sa dea jos un guvern. Vom avea, in felul acesta, un interimat foarte lung.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, despre intenţia de păstrare a şcolilor deschise după incidenţa de 6/1000: „Când casa arde, salvezi oamenii, nu te apuci să schimbi planul de evacuare”

Întrebare: De ce nu permiteţi unor sectoare din economie, cum ar fi HoReCa, să rămână deschise doar pentru cei vaccinaţi?

F. C.: Deja am cerut domnului Arafat sa modifice prevederile astfel incat sa permita agentilor din HoReCa sa ramana deschise pentru persoanele cu certificat verde, nu trebuie sa ii pedepsim pe cei vaccinati. Exista posibilitatea sa aiba acces doar cei vaccinati sau un pic mai relaxat, cu certificat verde.

Întrebare: De ce dureaza atat de mult pana se iau deciziile dupa depasirea pragurilor de incidenta?

F. C.: E bine sa astepti 48 de ore pentru a vedea ca nu este o intamplare trecerea de incidenta. Asta a fost regula mereu. Noi ne gandim acum cum sa pastram cat mai multe activitati deschise, nu sa le inchidem.

Intrebare: Cum de am fost iarasi luati prin surprindere de valul 4?

F. C.: Stiti deja ca am comandat o ancheta despre cum a fost pregatit valul 4. Avem 1374 de paturi ATI, cand a preluat interimatul domnul Cseke aveam doar 600, deci s-a vazut ca se poate. Si azi am suplimentat resursele pentru ATI cu 70 de milioane de lei. Dar, in acelasi timp, avem informatia ca peste 99% dintre persoanele infectate sunt nevaccinate. Este strigator la cer sa ai solutia, dar sa nu vrei sa te vaccinezi si sa ajungi in spital.

Intrebare: Vor fi angajatii din sistemul de sanatate si educatie sa se vaccineze sau sa se testeze pe banii lor?

F. C.: Intentia mea este sa mergem in acea directie. Vom trimite in Parlament proiectul de lege prin care angajatii din sistemul public sa isi plateasca din resurse proprii testarea. O luam usor, vom aproba probabil aceleasi masuri pentru mai multe activitati, sali de sport si altele. Dar asteptam propunerile de la specialisti. Eu nu as avea o problema daca ar fi deschise doar pentru vaccinati.

Pe de-o parte ne miram ca nu se vaccineaza lumea, pe de alta parte avem cadre medicale care nu s-au vaccinat. Exemplul trebuie sa vina de la ei. Nu putem spune oamenilor sa se vaccineze, dar sa mearga in spital sa fie tratati de cadre nevaccinate. Aici sunt ferm. Nu putem testa gratuit, vaccinarea este gratuita. Asa, haideti sa testam si pacientii gratuit. Daca USR si PSD se vor alia cu AUR in Parlament si vor opri aceasta propunere legislative, vom vedea, dar propunerea noastra este testarea din resurse proprii.

Întrebare: Ce se intampla dupa ce trece motiunea?

F. C.: Eu pot sa va spun doar ce face PNL, dupa aceea premierul este desemnat de presedinte dupa consultari cu partidele politice. Propunerea PNL este Florin Citu.

Întrebare: O eventuală demisie a dumneavoastră ar rezolva criza politică?

F. C.: O demisie a mea ar fi un gest iresponsabil, nu ar rezolva nicio criza. Eu nu ii voi lasa pe romani fara guvern, asta o pot face altii. Daca USR si AUR vor vota cu PSD sa dea jos guvernul, romanii vor sti. PNL nu va face guvernare niciodata cu cei care au dat jos guvernul.

Citeşte şi: Avocatul Poporului intervine în scandalul privind certificatul COVID obligatoriu pentru cadrele medicale

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.