Cîţu: Orban a dat la USR ministerele cele mai bogate/ Orban: „Iohannis și-a dorit trei ministere, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Educației

Florin Cîțu şi Ludovic Orban au avut miercuri seară dispute aprinse legate de împărţirea ministerelor atunci când s-a format Coaliţia de guvernare.

08 sept. 2021, 22:59
Cîţu: Orban a dat la USR ministerele cele mai bogate/ Orban: „Iohannis și-a dorit trei ministere, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Educației

Premierul Florin Cîţu susține că negocierea făcută de Ludovic Orban cu USR PLUS după alegerile generale din 6 decembrie a creat o problemă în interiorul PNL, și anume că ministerele cu cele mai mari bugete au ajuns la USR PLUS.

„În Partidul Național Liberal este o mare dezamăgire de modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulți dintre colegii mei au spus că domnul președinte și-a negociat întâi poziția de președinte al Camerei Deputaților și după aceea au rămas portofoliile. La rectificarea bugetară, vreau să vă spun, când m-am uitat ce ministere au cele mai mari bugete, și sunt Ministerele Sănătății, Transporturi, Investiții și mai era încă unul, dar cred că tot acolo, deci ministere care nu sunt la noi. Acolo sunt ministerele cu bani și o negociere făcută de domnul președinte în iarnă a transmis și a creat această problemă în Partidul Național Liberal, unde aceste ministere au ajuns la USR. Dacă va face o astfel de negociere din nou, nu cred că va fi foarte bine primit în Partidul Național Liberal. Atunci când negociem trebuie să negociem și interesele Partidului Național Liberal, nu interesele personale. Eu niciodată nu voi negocia interesele personale, doar ale Partidului Național Liberal și ale românilor, bineînțeles”, a declarat Florin Cîţu, miercuri seară, la Digi 24.

Ludovic Orban: „Iohannis și-a dorit trei ministere, la negocierile cu USR: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Educației. A fost o minune că am obținut mai mult”

De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat miercuri seară, în emisiunea „Dosar de politician”, că la negocierile cu USR PLUS în urma cărora a rezultat Guvernul Cîțu, președintele Iohannis a cerut trei ministere: Ministerul Educației, Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.

Florin Cîţu: Cine dă Guvernul jos astăzi, este responsabil de lipsa paturilor la ATI. Alianţa toxică USR PLUS-AUR să-şi asume responsabilitatea
„La negociere, obiectivul meu fundamental era să finalizez negocierile înainte de  Crăciun și să respect mandatul primit de BPN, adică să obținem premier și președintele unei Camere și să avem o reprezentare guvernamentală conformă cu ponderea noastră în coaliție, de 55%. Mi-am îndeplinit mandatul, am îndeplinit și condițiile de mandat care nu erau expres scrise în BPN pentru că erau trei ministere care trebuiau luate oricum, pentru că așa era stabilit, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Educației, practic negocierile au fost foarte dificile, este o minune că am reușit să obțin mai mult”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban vrea să dea jos Guvernul Cîţu: „Oricine împiedică moțiunea, afectează democrația”
Acesta s-a ferit să spună explicit cine a cerut cele trei ministere a precizat însă că e vorba despre „cine are atribuții în domeniul apărării, în domeniul politicii externe și cine are viziune asupra reformării educației”.

Ludovic Orban a mai spus că l-a considerat pe Klaus Iohannis un partener și că va continua parteneriatul dacă va fi ales președintele PNL: „Eu l-am considerat pe președintele Iohannis un partener al PNL, am avut un parteneriat, o colaborare foarte strânsă timp de 4 ani care a dat roade pentru România și pentru PNL„.