Ludovic Orban vrea să dea jos Guvernul Cîţu: „Oricine împiedică moțiunea, afectează democrația”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit, miercuri seara, despre moțiunea de cenzură, evitând să dea un răspuns clar la întrebarea dacă își dorește ca moțiunea să treacă.

08 sept. 2021, 21:33
Ludovic Orban vrea să dea jos Guvernul Cîţu: „Oricine împiedică moțiunea, afectează democrația”

Ludovic Orban a amintit că, conform Constituției, Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român și are dreptul să pună capăt activității unui Guvern rămas fără o majoritate parlamentară care să îl susțină.

„Ei trebuie să se hotărască. Sâmbătă, duminică, luni, marți m-au acuzat că grăbesc moțiunea, iar acum, în penibilul conflict juridic între Guvern și Parlament în care nu există niciun conflict juridic, în Parlament, în cuprinsul acelui document mă acuză că am întârziat comunicarea moțiunii către Guvern, trebuie să se hotărască. Eu sunt un om care gândesc fiecare decizie pe care o iau într-o funcție publică. Am studiat toate prevederile constituționale, regulamentare, toate deciziile Curții Constituționale de-a lungul diferitelor spețe și lucrurile sunt foarte clare. Oricine împiedică derularea procedurii aferente moțiunii de cenzură încalcă Constituția și, atenție, o gravitate fără precedent, încalcă principiul constituțional al statului de drept, adică afectează democrația, și este normal să fie așa”, a declarat liderul liberalilor”, a spus Ludovic Orban, potrivt B1 TV.

Florin Cîţu: Cine dă Guvernul jos astăzi, este responsabil de lipsa paturilor la ATI. Alianţa toxică USR PLUS-AUR să-şi asume responsabilitatea
„Practic, Parlamentul, care este organul reprezentativ al poporului român în conformitate cu prevederile Constituției, este cel care învestește guverne în numele poporului pe care îl reprezintă. În momentul în care cineva încearcă să blocheze procedural, profitând de o majoritate în Birourile permanente reunite sau în alte structuri, practic împiedică Parlamentul să își exercite dreptul de cenzurare a activității guvernamentale și să pună punct, dacă există o majoritate parlamentară care nu mai sprijină Guvernul respectiv, activității unui Guvern care nu mai beneficiază de legitimitate pentru că nu mai are sprijin în majoritatea parlamentară”, a adăugat Ludovic Orban.

Florin Cîţu pregăteşte demiterea prefecţilor şi subprefecţilor USR-PLUS: „Dacă rămân, ar însemna să aduc AUR și PSD la guvernare”

Ludovic Orban: „Nu îmi mai spuneți de declarațiile lor, că nu e suficient să ai claxon. Trebuie să ai motor și direcție”

„N-am scăpat din mână nimic. S-a format o majoritate, care nu are legătură cu performanța. Niște oameni au ajuns la guvernare susținuți de mine și de colegii în urma unor rezultate foarte bune. O parte din această echipă a hotărât cine conduce partidul. Ceea ce s-a întâmplat azi e nestatutar și împotriva legii. Cum să încerci să iei o decizie, în care tu să obligi parlamentarii să încalece Constituția și legea. Nu îmi mai spuneți de declarațiile lor, că nu e suficient să ai claxon. Trebuie să ai motor și direcție, lăsați claxonul”, a spus Ludovic Orban.