Cîţu şi Orban au ajuns la un acord în privinţa rectificării bugetare: Drulă a primit bani mai mulţi la reactificare UPDATE

Liberalii, reuniţi marţi în şedinţa Biroului Executiv (BEX), au convenit să propună coaliţiei un plan uşor revizuit pentru rectificarea bugetară. Conform unor surse liberale citate de news.ro, Ministereul Sănătăţii va primi mai puţini bani decât suma anunţată săptămâna trecută. De asemenea, nici bugetul Ministerului Transporturilor nu va fi suplimentat. Premierul Florin Cîţu le-ar fi spus liberalilor că ministereul condus de Cătălin Drulă are cel mai mare număr de proiecte bugetate, dar cu execuţie zero. O şedinţă a coaliţiei în care urmează să fie discutată rectificarea bugetară urmează să aibă loc marţi la ora 15:00.

10 aug. 2021, 19:04
Cîţu şi Orban au ajuns la un acord în privinţa rectificării bugetare: Drulă a primit bani mai mulţi la reactificare UPDATE

Cîţu şi Orban au ajuns la un acord în privinţa rectificării bugetare. Premierul Florin Cîţu a făcut o prezentare a proiectului de rectificare, agreat în cea mai mare parte de Ludovic Orban.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de marţi a coaliţiei despre rectificarea bugetară, că suma care va fi alocată suplimentar Ministerului Transporturilor este de circa 625 de milioane lei.

„La Transporturi, aşa cum v-am spus, au cerut pentru subvenţii şi pentru asistenţă socială şi acolo vom suplimenta puţin sumele. La asistenţă socială vom merge pe media ultimilor ani, deci cu 100 de milioane, şi la subvenţii cu 83 de milioane. Totalul este puţin mai mare, pentru că am suplimentat şi la CNAIR, acolo m-am uitat la execuţie şi execuţia este bună şi acolo am suplimentat cu 170 de milioane. 625 de milioane, cam aşa sunt”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de marţi a coaliţiei unde au fost discuţii despre rectificarea bugetară.

Conform unor surse citate de News.ro, Florin Cîţu a anunţat că la Ministerul Transporturilor va rămâne suma suplimentară de 322 de milioane anunţată săptămâna trecută, precizând că solicitările ministrului Cătălin Drulă nu se justifică.

Citeşte şi: Ludovic Orban s-a aliat cu Florin Cîţu împotriva lui Drulă: Solicitările sunt exagerate! Cu ce mesaj a venit preşedintele PNL

„Au cerut două miliarde, dar cer bani la asistenţă socială, la subvenţii şi mai au o problemă cu procesele şi despăgubirile. Dar în rest nu se justifică solicitările. De exemplu, CFR Călători şi Metrorex au foarte puţine investiţii, sub nivelul prognozat”, ar fi spus Florin Cîţu, în şedinţa BEX.

”La ministerul Transporturilor sunt cele mai multe proiecte bugetate, dar cu execuţie zero”, a completat premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Ludovic Orban, lovitură pentru Ioana Mihăilă: Alocăm 2 miliarde pentru Ministerul Sănătății

Florin Cîţu taie din banii promişi pentru Ministerul Sănătăţii

Florin Cîţu le-a spus liderilor PNL că suma alocată Ministerului Sănătăţii va fi mai mică decât cea de 3,5 miliarde anunţată săptămâna trecută.

”La ministerul Sănătăţii suma nu va fi atât de mare, va fi de două miliarde de lei. Au salarii, sporuri la doctori de la începutul anului. Tot ce am băgat anul trecut temporar, le-am păstrat. La Sănătate trebuie să mai punem şi control pe chestiunea legată de concediile medicale, care sunt din ce în ce mai multe. Este inadmisibil să nu existe niciun fel de control pe aşa ceva”, ar fi anunţat Florin Cîţu în şedinţa BEX, potrivit surselor News.ro.

Cîţu i-ar fi anunţat, de asemenea, pe liberali că vor fi 60 de milioane de lei în plus la ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, pentru închiderea programului StartUp Nation. Totuşi, Cîţu l-a criticat pe Năsui, despre care a spus că nu a cheltuit banii pentru HORECA.

”Are un miliard de lei pentru HORECA pe care nu i-a cheltuit. Nu a plătit nimic, banii sunt acolo în buget. Nu-i mai dau alţi bani, trebuie să-i plătească pe ăştia”, ar fi spus Florin Cîţu, referindu-se la programul de ajutor pentru companiile din HORECA, unde statul ar urma să finanţeze 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019 şi cea din 2020. Claudiu Năsui a spus că are nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru acest program.

”Au fost 11.000 de cereri (pentru ajutorul de stat – n. red.), mai puţin decât estimau. El (Năsui – n. red.) a fundamentat ceva? El trebuie să fundamenteze, pentru că părerea mea este că trebuie să le dăm la HORECA 100%”, a precizat şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Raluca Turcan, nemulţumită de tăierile de fonduri la rectificare. Contre cu premierul Florin Cîţu

Raluca Turcan s-a plâns în şedinţa BEX că florin Cîţu îi ignoră solicitarea de acordare a unui ajutor de stat pentru aeroporturile din subordinea Consiliilor Judeţene care au fost afectate de pandemie şi, de asemenea, că nu îi aprobă angajarea a o mie de persoane la Casele judeţene de pensii.

”E o chestiune care ţine de PNRR”, a precizat Turcan.

”În acest PNRR nu este aprobat, nu se finanţează din PNRR dacă nu este aprobat”, i-a replicat Cîţu.

”Cu toată preţuirea, cred că sunteţi dezinformat. Am arătat deschidere pentru a adapta tot ce este necesar. Suplimentarea se poate face din bugetul naţional, e vorba de 20 de milioane, adică fix pix. Cred că cei de la Finbanţe nu v-au explicat şi nu am avut timp să discutăm”, a replicat, la rândul său, Raluca Turcan.

”Mai avem alte două proiecte pe subiecte de infringement care sunt blocate la ministerul Finanţelor (în prezent condus de Cîţu – n. red.). Faptul că ne-a crescut partea de contributivitate trebuie să ne facă să fim bonificaţi la ministerul Muncii, nu să fimj penalizaţi”, a mai continuat Turcan.

”Ne vom uita şi, dacă se justifică suplimentarea, o să o facem”, a încheiat premierul Cîţu discuţia.