Ciucă promite vouchere de vacanţă salariaţilor din Sănătate, în plină criză declanşată de greva profesorilor, cu examenele de final de an „în aer”

Marţi, în ziua în care o nouă rundă de negocieri între Guvern şi reprezentanţii sindicatelor din Educaţie a eşuat, premierul Nicolae Ciucă anunţă că a avut o întrevedere cu Uniunea Sindicală Sanitas, pentru a rezolva problema voucherelor de vacanţă.

30 mai 2023, 17:39
Ciucă promite vouchere de vacanţă salariaţilor din Sănătate, în plină criză declanşată de greva profesorilor, cu examenele de final de an „în aer”

Guvernul a anunţat marţi concluziile discuţiilor cu sindicatul SANITAS, arătând că principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare. Guvernul spune că prin memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Executivul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare.

De asemenea, vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem. Executivul mai spune că din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Executivul anunţă într-un comunicat oficial că prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical.

”Principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare. Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare. Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem”, afirmă Executivul.

Citeşte şi: Câciu anunţă noul şef al ANAF, Nicoleta Cârciumaru: „Eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară”

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale, se mai arată în comunicat.

Potrivit Executivului, ”din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare. Pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR  care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale”.

Reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

”În cadrul discuţiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situaţiei concediilor medicale. Dialogul va continua, pentru implementarea soluţiilor necesare pentru a îmbunătăţi situaţia serviciilor oferite de sistemul medical din România”, spune Guvernul.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă face curăţenie generală! După preşedintele ANAF, premierul i-a demis şi pe şefii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale