Ciucă şi Ciolacu au găsit artificiul prin care să oblige OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Liderii principalelor partide de guvernare, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, s-au întâlnit marţi pentru a discuta pe tema taxei de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunţat într-un comunicat că nu va plăti această taxă în România.

17 ian. 2023, 13:39
Ciucă şi Ciolacu au găsit artificiul prin care să oblige OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Se pare că specialiştii din cele două mari partide prezidate de Ciucă şi Ciolacu ar fi găsit un artificiu legislativ prin care gigantul austriac OMV Petrom ar fi obligat să plătească taxa de solidaritate în România, către ANAF.

OUG-ul prin care aceasta este reglementată va fi modificat în Parlament, în așa fel încât să includă și companii precum Petrom.

Modificările vin în plus față de prevederile din Regulamentul European, care au fost transpuse în OUG. Amendamentele, spun surse din coaliție, citate de Stiripesurse, vor face imposibil ca OMV Petrom să ocolească plata taxei de solidaritate

În cazul în care calea parlamentară ar fi prea de durată, modificările vor fi făcute tot prin OUG. Liderii coaliției ar prefera să fie făcute prin Parlament tocmai pentru a da greutate mutării.

Articolul care ar urma să fie modificat:

Art. 2, pct. 17 „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri.

Citeşte şi: Klaus Iohannis nu renunţă la Schengen: „Succesul din 2022 privind MCV trebuie completat anul acesta cu binemeritata aderare a României la Schengen”