Ciudăţenie medicală: Băiatul care îşi mănâncă dormitorul

Un băieţel în vârstă de cinci ani din Marea Britanie suferă de o boală rară care îl face să îşi mănânce, la propriu, obiectele din dormitor. Copilul simte o nevoie constantă de a mesteca, dar nu poate distinge între mâncare şi lucruri necomestibile, aşa că ronţăie aproape orice, de la jaluzele la tapetul de pe pereţi.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 18:03
Ciudăţenie medicală: Băiatul care îşi mănâncă dormitorul

Zach Tahir din Salford, Marea Britanie, este autist şi nu poate vorbi, şi are o formă extremă a bolii Pica, ce îl face să mănânce orice, comestibil sau nu. Medicii nu cunosc încă un remediu pentru această afecţiune neobişnuită.

Pentru a nu-şi face rău singur, mama sa, Rachel Horn, trebuie să ia măsuri neobişnuite: îi rupe ţelină ca să ronţăie constant ceva sau îi pune nuci pe covorul din cameră, potrivit DailyMail.

Mama lui a lansat de curând o strângere de fonduri pentru a-i construi o „cameră sigură”, fără obiecte pe care Zach ar putea să încerce să le consume.

„Mănâncă aproape orice – pământ, pietre, covorul, textile, aţă, hârtie, tapet sau păr. Îi place să se urce pe pervaz şi să mestece jaluzelele. Îi place să ronţăie ceva în permanenţă. Nu îi place gustul cât îi place textura”, a povestit mama sa.

Zach, care trăieste împreună cu mama lui şi cu sora Isabella, a fost diagnosticat cu autism şi sindromul Pica la vârsta de trei ani.

Numele Pica provine din latină şi înseamnă „coţofană” – o pasăre care are reputaţia că poate să mănânce orice. Boala este mai comună, într-o formă uşoară, în cazul femeilor însărcinate.