Ciudăţenii BREXIT. Englezii votează cu creionul, pot desena zâmbilici pe buletin şi-şi pot face selfie în cabina de vot

Privit din România, unde suspiciunea privind frauda electorală este cvasiprezentă, modul în care se votează în Marea Britanie poate fi considerat, în cel mai politicos caz, drept naiv. Există şi la ei voci care acuză fraudă la vot şi asta pentru că sistemul este cu adevărat original.

23 iun. 2016, 13:03

În Marea Britanie se votează cu creionul! Pe buletinul de vot sunt date variantele de vot, iar în dreptul fiecăreia există o căsuţă în care alegătorul face un X cu un creion legat cu sfoară.

Dacă nu pare destul de straniu, aflăm că votantul poate face şi un smiley în căsuţă, în loc de X, iar votul i se consideră valabil dacă intenţia lui i se pare „clar exprimată” celui care numără voturile.

Toate aceste reguli sunt extrase din ghidul de vot prezentat de BBC.

Poate alegătorul să-şi fotografieze votul sau să-şi facă un selfie în cabina de vot? Cel puţin nu-i este interzis, însă Biroul Electoral recomandă totuşi să nu se abuzeze de această modă. Există riscul ca alegătorul să pozeze din greşeală şi votul altcuiva, iar acest lucru echivalează cu o amendă de 5.000 de lire sterline sau şase luni de închisoare. De aceea, previne Biroul Electoral, multe secţii de vot pot avea afişat semnul „Fără fotografii”, iar selfie-urile să fie făcute în afara secţiei de vot.

În Marea Britanie se votează demult în acest fel, iar în ultimii ani au apărut, cum era şi normal, voci din ce în ce mai sonore care atrag atenţia că votul este uşor de fraudat. Adică o gumă de şters şi un creion pot muta camioane întregi de voturi dintr-o tabără în alta.

Ba chiar au fost întocmite grafice privind vânzările de gumă de şters în preajma alegerilor, care arată o dinamică îngrijorătoare 🙂

Prin urmare, a apărut şi îndemnul ca alegătorii să vină cu un pix de acasă, cu care să facă X-ul în căsuţă, înlăturând astfel posibilitatea ca votul lor să fie deturnat cu radiera. Au voie totuşi să folosească pix în loc de creion? Da! Nici acest lucru nu este clar stipulat în codul electoral. Creionul se foloseşte în mod tradiţional şi este furnizat de secţia de votare, arată Biroul Electoral, dar asta nu împiedică pe nimeni să vină cu un pix de acasă.

Citeşte şi: BREXIT, ziua decisivă. Ultimul sondaj indică 52% pro-UE UPDATE