Ciudăţeniile naturii: Un pescar a descoperit un pui de rechin cu două capete, în Florida

Un pescar din Florida care a prins un rechin-taur femelă a făcut o descoperire uluitoare. Femela era gestantă, iar unl dintre fetuşi avea două capete.

RomaniaTV.net
26 mart. 2013, 12:21

Rareori s-a întâmplat ca în apele oceanelor să fie descoperiţi rechini cu două capete. De fapt, doar şase astfel de cazuri sunt cunoscute în istoria biologiei marine.

Un astfel de specimen a fost găsit, însă, de pescarul din Florida, care l-a păstrat şi l-a cedat apoi unor oameni de ştiinţă, pentru a-l cerceta, scrie livescience.com. Studiul rezultat a fost publicat în Journal of Fish Biology, pe 25 martie.

CITEŞTE ŞI: Mii de rechini au invadat apele Floridei VIDEO

Potrivit lui Michael Wagner, unul dintre coautorii studiului, cercetător la Michigan State University, a explicat că este vorba despre o bifurcaţie axială; mai exact, embrionul a început să se dividă în două organisme gemene, însă procesul nu a fost finalizat, rezultând, astfel, un fetus cu două capete.

Dacă ar fi apucat să se nască, puiul de rechin cu două capete ar fi murit, probabil, foarte repede. „Când eşti un prădător care trebuie să se mişte repede pentru a mânca, ar fi imposibil să reuşeşti cu o astfel de mutaţie. Un alt motiv pentru care probabil puiul nu ar fi supravieţuit este faptul că, deşi capetele erau foarte dezvoltate, corpul a rămas mic, ceea ce ar fi fost cu siguranţă un handicap greu de depăşit„, a explicat Wagner, pentru OurAmazingPlanet, adăugând să studiile efectuate pe acest specimen ar putea ajuta la înţelegerea cauzelor apariţiei unor astfel de anomalii atât la rechini, precum şi la alte animale.