Ciudăţeniile Terrei. Un lac se „ascunde” în fiecare vară într-o groapă misterioasă VIDEO

În zona centrală a statului american Oregon, în Parcul Naţional Willamette, se află un lac care dispare în lunile de vară şi reapare iarna. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent care sunt cauzele care detemină acest fenomen ciudat.

08 mai 2015, 06:46
Ciudăţeniile Terrei. Un lac se „ascunde” în fiecare vară într-o groapă misterioasă VIDEO

Jude McHugh, purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Willamette, a declarat că a fost dezlegat misterul celebrului Lost Lake, care vara îşi pierde apa, pentru ca aceasta să reapară la suprafaţă în lunile de iarnă. Fenomenul ar fi cauzat de un tub de lavă prin care apa se scurge în adâncuri, în sezonul secetos.

Vezi şi Atacul bizonilor. Un animal furios atacă o maşină în Parcul Naţional Yellowstone VIDEO

Această trăsătură geologică apar atunci când lava încinsă se răceşte şi se întăreşte la suprafaţă, dar continuă să curgă sub această crustă. Tunelul lăsat în urmă poate deschide o groapă în scoarţa pământului fie în urma unei erupţii, fie ca urmare a eroziunii. Astfel de tuburi variază ca dimensiuni, ajungând chiar să semene cu tuneluri subterane similare celor săpate pentru reţelele de metrou.

Pe fundul Lost Lake se află câteva astfel de tuburi care drenează apa din lac în timpul verii când cantitatea de precipitaţii este prea mică. Lacul s-a format în urmă cu 3.000 de ani când lava dintr-o aerisire vulcanică a blocat un râu.