Ciuperca piciorului: Simptome şi remedii

Picioarele reprezintă zona propice pentru dezvoltarea bacteriilor fungice și apariția infecțiilor pielii, mai ales dacă există medii umede sau contaminate. Una dintre cele mai comune infecții poartă numele de ciuperca piciorului, care tinde să apară ca urmare a lipsei de îngrjire.

RomaniaTV.net
09 nov. 2017, 10:31
Ciuperca piciorului: Simptome şi remedii

Gravitatea și tipul de infecție variază; unii oameni pot să se confrunte cu ea sporadic, în timp ce alții se pot confrunta de mai multe ori într-un timp scurt. Deși este posibil să nu fie o problemă serioasă de sănătate, dacă este dificil de tratat, poate fi un semn al unui sistem imunitar slab. În unele cazuri, chiar provoacă probleme ale pielii. De aceea este important să știi cum să o identifici în timp util.

Ciuperca piciorului are următoarele simptome:

– Mâncărime
– Îngălbenirea unghiei
– Senzație de arsură
– Uscarea pielii
– Iritație
– Miros neplăcut

Tipuri de infecții fungice

Piciorul de atlet

Aceasta este una dintre cele mai frecvente infecții. Din cauză că se răspândește atât de ușor, se vindecă foarte greu dacă nu este descoperită la timp. Persoanele care se confruntă des cu această infecție sunt, în general, sportivii. Din cauza căldurii și transpirației care apar în pantofi în timpul antrenamentului, se creează un mediu ideal pentru creșterea ciupercii. Totuși, oricine se poate confrunta cu ea, mai ales dacă nu sunt luate măsuri preventive. Iată ce o deosebește de alte infecții fungice:

– Zona dintre degetele patru și cinci de la picioare este roșie;
– Simți senzație de arsură și mâncărime la nivelul degetelor, precum și pe tălpile picioarelor;
– Apar crăpături mici pe pielea degetele de la picioare și la nivelul tălpii;
– Apare și persistă un miros puternic, chiar și după spălarea picioarelor.

Citeşte şi Ai pete pe limbă? Află când trebuie să mergi la medic

Ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei este o altă infecție fungică care este comună la picioare. Deși poate afecta și unghiile de la mâini, este mai frecventă la unghiile de la picioare din cauza mediului umed și cald pe care-l creează anumiți pantofi. Ciuperca unghiei cauzează îngălbenirea unghiei, crăparea, ruperea, deformare și miros neplăcut.

Remedii pentru infecțiile fungice

Tratarea ciupercilor piciorului depinde de gravitatea infecției. Cu toate acestea, în general, se recomandă păstrarea zonei uscate și aerisite. În plus, poți apela la remediile naturale care nu numai că vor ameliora simptomele infecției, ci vor combate mâncărimea și iritația.

Iată câteva dintre cele mai eficiente!

Oțetul de cidru de mere

Oțetul de cidru de mere este acid și, datorită efectului său de reglare a pH-ului asupra pielii, va combate infecțiile fungice și bacteriene. Prin utilizarea regulată sunt eliminate celulele moarte ale pielii, combătând senzația de arsură.

Cum se folosește: Pune 200 ml de oțet de cidru de mere în apă caldă. Stai cu picioarele în acea soluția 20 de minute.

Citeşte şi Scapă de monturile de la picioare în mod natural. Există o soluţie simplă, dar cu efect puternic

Ulei de arbore de ceai

Cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, uleiul de arbore de ceai este un ingredient eficient pentru combaterea infecțiilor.

Cum se folosește: adaugă o cantitate mică la 2 litri de apă caldă și apoi înmoiae picioarele în amestecul obținut. Lasă-le 15-20 de minute. Dacă infecția este la unghii, aplică ulei de arbore de ceai pe unghie, masând până este absorbit.

Bicarbonat de sodiu

Proprietățile exfoliante și antiseptice ale bicarbonatului de sodiu grăbește vindecarea pielii afectate de ciupercă.

Cum se folosește: pune două linguri de bicarbonat de sodiu în 100 de ml de apă. Amestecă cu o lingură. Aplică pasta obținută pe zona afectată de ciupercă, masând prin mișcări circulare. Las-o să acționeze 20 de minute și apoi clătește.

Ciuperca piciorului: ce faci ca să nu te contaminezi