CJ a UE a decis că supermarketurile sunt responsabile pentru carnea de pasăre contaminată cu salmonella

Supermarketurile din Uniunea Europeană pot fi sancţionate dacă vând carne de pasăre contaminată cu salmonella, chiar dacă nu sunt implicate în preparare cărnii, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa supremă europeană, transmite DPA.

13 nov. 2014, 12:33
CJ a UE a decis că supermarketurile sunt responsabile pentru carnea de pasăre contaminată cu salmonella

Curtea de Justiţie a UE a decis că supermarketurile sunt responsabile pentru carnea de pasăre contaminată cu salmonella. Decizia de joi a CJUE vine după ce proprietarul unui supermarket din Austria a fost amendat pentru că a vândut piept de curcan contaminat cu salmonella. Ute Reindl, proprietarul supermarketului MPREIS, a contestat amenda, ceea cea ce a determinat autorităţile austriece să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

‘Carnea proaspătă de pasăre vizată de dreptul Uniunii Europene trebuie să îndeplinească criteriul microbiologic privind salmonella în toate etapele distribuţiei, inclusiv în cea a vânzării cu amănuntul’, se arată în decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În plus, ‘operatorii din sectorul alimentar ale căror activităţi se situează exclusiv în etapa distribuţiei pot fi sancţionaţi cu o amendă pentru introducerea pe piaţă a unui produs alimentar care nu respectă criteriul microbiologic’, adaugă CJUE.

Chestiunile legate de siguranţa produselor alimentare au devenit subiect de îngrijorare în UE după izbucnirea, anul trecut, a unui scandal referitor la vânzarea de carne de cal în loc de carne de vită.