CJ Arad a pierdut un proces cu Guvernul după ce a returnat 7,5 milioane de lei pentru investiţii realizate în Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a fost obligat să restituie 7,5 milioane de lei obţinuţi din fonduri europene şi guvernamentale pentru modernizări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), iar ulterior a pierdut în primă instanţă procesul cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Anul trecut, Guvernul reziliase contractul de finanţare din cauză că una dintre licitaţii, pentru achiziţia de echipamente medicale, nu a mai avut loc, în urma anchetei DNA care-l viza şi pe fostul preşedinte al CJ Nicolae Ioţcu.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 09:35
CJ Arad a pierdut un proces cu Guvernul după ce a returnat 7,5 milioane de lei pentru investiţii realizate în Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a restituit Guvernului 7,5 milioane de lei cheltuiţi pentru reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului SCJU, proiect care nu a fost realizat în întregime.

Banii au fost returnaţi după ce, în vara anului 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transmis CJ Arad decizia de reziliere a contractului nr. 4602/31.07.2014, având ca obiect finanţarea proiectului „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”.

În urma deciziei, CJ Arad avea obligaţia să restituie 7.485.781 lei (801.135,84 lei – cofinanţare din bugetul de stat, 5.238.195,85 lei – fonduri eropene, 1.446.449,45 lei – TVA), bani cheltuiţi cu lucrările de modernizare.

Rezilierea a avut loc pentru că în cadrul proiectului nu au mai fost achiziţionate şi echipamente medicale noi, aşa cum se stipula în contract. Autorităţile anulaseră licitaţia pentru echipamente pe fondul scandalului în care a fost implicată firma Medicare, înscrisă la procedură, şi care ar fi mituit oficiali ai CJ Arad. În acest caz, fostul preşedinte al CJ Nicolae Ioţcu a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ai de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, decizie atacată la Curtea de Apel Timişoara.

Conducerea CJ Arad a reacţionat public după decizia ministerului, arătând că „este injustă”, pentru că proiectul de modernizare a spitalului ar fi fost împărţit în două componente: una de infrastructură – pentru care a fost retrasă finanţarea şi una pentru echipamente, care nu s-a mai desfăşurat din cauza anchetei DNA.

Oficialii judeţului spun că cei 7,5 milioane de lei restituiţi reprezentau finanţarea primei părţi a proiectului, respectiv realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al spitalului. Aceste lucrări s-au încheiat în termenul contractual.

A doua componentă a proiectului – „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului Ambulatoriu Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, reabilitare/modenizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” – a fost transmisă spre publicare în Sistemul European de Achiziţii Publice în 9 aprilie 2015. Ulterior, procedura a fost anulată în SEAP, pe motiv că reprezentantul unuia dintre ofertanţi a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

Conducerea CJ Arad a atacat în contencios administrativ decizia ministerului de reziliere a contractului de finanţare, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, care a respins acţiunea.

Directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul CJ Arad, Gheorghina Ribovici, a declarat, miercuri, corespondentului News.ro, că această soluţie a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde se aşteaptă stabilirea termenului de judecată.

„Noi am returnat cei aproximativ 7,5 milioane de lei înainte să dăm în judecată ministerul, pentru a evita plata penalităţilor în caz de pierdere a procesului. La o asemenea sumă, penalităţile ar fi fost mari, ceea ce ar fi grevat şi mai mult bugetul. Dacă vom câştiga la Înalta Curte, ministerul va trebui să ne returneze banii”, a spus Ribovici.

Finanţarea pentru reabilitarea ambulatoriului fusese obţinută prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, iar contractul a fost semnat în 31 iulie 2014 de CJ Arad şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are 52 de secţii amenajate în 23 de clădiri din tot judeţul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire din ţară, pe o rază de peste 85 de kilometri.

În fiecare an, unitatea are aproape 70.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu, iar 60.000 sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Citeşte şi Grevă spontană la Fiscul din Arad. Angajaţii sunt nemulţumiţi de legea salarizării unice