CJ Prahova şi Dâmboviţa trebuie să returneze peste 5 mil.euro obţinute din fonduri UE

Autoritatea Naţională de Audit din cadrul Curţii de Conturi solicită Consiliilor Judeţene Prahova şi Dâmboviţa returnarea integrală a sumei de peste cinci milioane de euro, fonduri europene, din care a fost reabilitat un drum judeţean, după ce au fost descoperite nereguli în procedura de achiziţie.

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 20:11
CJ Prahova şi Dâmboviţa trebuie să returneze peste 5 mil.euro obţinute din fonduri UE

Autoritatea Naţională de Audit din cadrul Curţii de Conturi a propus o corecţie de 100% în cazul proiectului prin care a fost reabilitat DJ 101 G, drum care face legătura între judeţele Prahova şi Dâmboviţa şi care a fost reabilitat, fiind inaugurat anul trecut, a declarat, vineri, la Sinaia, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Gheorghe Nastasia.

Acesta a arătat că Direcţia de Control fonduri comunitare din cadrul MDRT a propus iniţial o corecţie de 25% (respectiv returnarea sumei de aproximativ un milion de euro – n.r.), însă raportul Autorităţii Naţionale de Audit, încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, nu a fost de acord cu această corecţie, propunând returnarea întregii sume.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia a precizat că returnarea banilor ar trebui făcută de către autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Judeţean Prahova, împreună cu partenerul cu care a colaborat pentru reabilitarea acestui tronson, respectiv CJ Dâmboviţa.

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, neregulile găsite la controalele făcute de autorităţile competente au în vedere procedura de licitaţie, mai exact faptul că autoritatea contractantă nu a ţinut cont de o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Iniţial, Direcţia Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare – Autoritatea de Management Programul Operaţional Regional din cadrul MDRT a propus o corecţie de 25%, solicitând returnarea sumei de un milion de euro, în urma unor nereguli administrative descoperite în procedura de achiziţie pentru proiectului drumului judeţean 101 G, construit din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

CJ Prahova a atacat în instanţă decizia, însă în luna septembrie Curtea de Apel Ploieşti a respins solicitarea Consiliului Judeţean Prahova privind suspendarea executării actului administrativ prin care MDRT impută această sumă.

Drumul judeţean 101 G, care face legătura între judeţele Prahova şi Dâmboviţa pe ruta Tătărani – Brazi – Tinosu – Şirna – Hăbud – Crivăţu a fost reabilitat din bani alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) prin Programul Operaţional Regional şi a costat 5.150.000 euro.

Drumul are o lungime de 31 de kilometri, dintre care şase pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Lucrarea a fost inaugurată pe data de 31 mai 2010 în prezenţa Elenei Udrea şi a preşedinţilor consiliilor judeţene Prahova şi Dâmboviţa.