Clanurile de ţigani din Timişoara fac legea şi în cimitir: au ocupat ilegal mai multe locuri de veci

După ce au pus stăpânire pe sute de clădiri istorice din Timişoara, romii ocupă, mai nou, locurile de veci din cimitire. S-au făcut stăpâni, peste noapte, pe cavouri, fără a avea drept de concesiune sau de cedare a locurilor de veci. Mai mult, le strică aspectul, cavourile sunt împodobite cu marmură, foiţă de aur, iar ţiganii au adus chiar şi televizoare cu cristale Swarovski. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 09:28
Clanurile de ţigani din Timişoara fac legea şi în cimitir: au ocupat ilegal mai multe locuri de veci

O înmormântare la romi nu este posibilă fără lăutari, mici şi băutură. Romii din Timişoara au depăşit însă orice măsură. Mai nou, îşi îngroapă morţii în cavourile ridicate fie de primărie, fie de oameni plecaţi peste hotare.

Sunt cazuri și mai grave, ţiganii din clanul Cârpaci şi-au dezgropat un mort şi au mutuat trupul neînsufleţit într-o capelă, construită ilegal. Primaria ar putea demola acea capela, doar ca ar fi acuzata de profanare de morminte. 

Pentru o parte din cavouri, romii au autorizaţii. Însă una scrie în documente, alta este în realitate.

„Înălţimea maximă în autorizaţie este de 1,8 metri, iar construcţia trece de 3 metri. Lăţimea e cu mult depăşită de proiect, iar mormântul de lângă trebuia să fie la 80 de cm”, a declarat Traian Stoia, viceprimar din Timişoara. 

În cimitire, cavourile romilor sunt adevărate palate, pe care le ornează cu foiţe de aur şi pe jos au marmură de cea mai bună calitate. De exemplu, în cavoul lui Dulcea Cârpaci, tatăl celui care a evacuat spitalul de copii din Timişoara, pe lângă marmură şi pereţi poleiţi cu foiţă de aur, pe altarul improvizat se află un LCD cu pietre Swarovski. Pentru ca toate aceste bunuri să nu fie furate, ţiganii au sudat uşa de la intrarea în cavou. 

Primăria Timişoara a demarat un control în urma căruia va stabili ce va face cu cavourile ridicate ilegal.