Clarificare de la Casa Naţională de Pensii: este nevoie de adeverinţe de vechime la pensionare

După ce Ministerul Muncii a anunţat că datele din REVISAL pot fi vizualizate de mai multe agenţii din ţară şi, pe cale de consecinţă, solicitanţii nu mai trebuie să umble după documente fiindcă acestea pot fi văzute direct în Registru, s-a produs o schimbare de situaţie. Casa de Pensii a anunţat că Ordinul 1783/2019 permite într-adevăr vizualizarea informațiilor, dar nu și utilizarea lor cu rol de document, informează dcbusiness.ro

22 ian. 2020, 17:28
Clarificare de la Casa Naţională de Pensii: este nevoie de adeverinţe de vechime la pensionare

Conform unui ordin recent al Ministrului Muncii, care nu trebuia să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte, Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au de la 1 ianuarie 2020 acces direct la Registrul de evidență a salariaților (REVISAL), informează dcbusiness.ro. Până acum, cei care voiau să iasă la pensie sau solicitanții ajutoarelor de șomaj trebuiau să ceară adeverințele de la foștii angajatori. Acest lucru s-ar fi putut schimba, conform ordinului dat de Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Lucrurile nu stau însă chiar aşa. Casa Națională de Pensii publică un drept la replică, în care face următoarele precizări ”s-a indus în spațiul public informația eronată potrivit căreia . (…) Precizăm, în acest context, că Ordinul nr. 1783/2019 al ministrului muncii și protecției sociale are în vedere vizualizarea informațiilor din REVISAL și nu utilizarea unor date cu rol de document care să înlocuiască adeverințele prevăzute de legea pensiilor.”

Într-o postare despre accesul la REVISAL, Violeta Alexandru a scris, pe Facebook, că ”Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), cele care efectuează plata beneficiilor sociale, au intrat în Revisal și văd informația necesară pentru ca serviciile oferite să nu mai pună oamenii pe drumuri respectiv să fie livrate mai repede.” În același context fiind, ministrul Muncii scrie: ”Sunt conștientă că vor veni tot felul de detalii tehnice, peste sutele deja gestionate de la primul până acum. Le vom lua unul câte unul. Înapoi lucrurile nu mai pot da! Mai departe …. Venim cu informații despre ANOFM și Casele de Pensii. Nu există ! Se poate”, a mai scris Violeta Alexandru.