Clasa 0 nu se desfiinţează în această toamnă, asigură ministrul Educaţiei

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat vineri seara, la România TV, că, în acest an, clasa pregătitoare nu se va desfiinţa, fiind "imposibil" să se mai ia acum o asemenea măsură. În schimb, de luni va fi suspendată desfăşurarea licitaţiilor pentru achiziţionarea de mobilier pentru clasa 0.

RomaniaTV.net
18 mai 2012, 19:02
Clasa 0 nu se desfiinţează în această toamnă, asigură ministrul Educaţiei

Clasa pregătitoare nu se va desfiinţa. La începutul lunii septembrie, această clasă va funcţiona. (…) Este imposibil să mai facem ceva, în condiţiile în care în 21 mai se finalizează înscrierea la clasa pregătitoare”, a declarat Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei.

În schimb, Pop a anunţat că va fi retrasă licitaţia demarată pentru achiziţia de mobilier pentru clasa 0, în valoare de  26 de milioane de lei, în acest sens urmând să fie efectuat un audit.

„De luni, licitaţia este retrasă şi nu se mai întâmplă nimic„, a precizat Liviu Pop.

În ceea ce priveşte achiziţionarea de material didactic, pentru care s-au alocat 23 de miloane de lei, procedurile de licitare nu au fost încă demarate, aşa că nu Ministerul Educaţiei nu este nevoit să stopeze o procedură în curs, a precizat Liviu Pop.

Suntem obligaţi să analizăm ambele situaţii, să redeschidem licitaţia şi lucrurile să meargă înainte. Discutăm totuşi de 130 de mii de copii care trebuie să intre în clasa pregătitoare la începutul lunii septembrie„, a conchis Pop.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că proiectul privind introducerea clasei pregătitoare în sistemul românesc de învăţământ a fost unul în spatele căruia au stat mai mult interese financiare, decât cele strict legate de pregătirea copiilor.

„Dincolo de miza pe care o are pentru preşcolari, am aflat că la clasa pregătitoare este şi o miză financiară. Bătălia pentru clasa pregătitoare a fost aşa mare pentru că în spatele ei se află interese financiare. Pentru clasa pregătitoare s-au alocat de la buget 26 de milioane de lei pentru mobilier şi 23 de milioane de lei pentru materiale. Deci o sumă care explică destul de multe lucruri. I-am cerut ministrului ca imediat să ia măsuri de auditare şi, dacă e cazul, de suspendare a achiziţiilor făcute din aceşti bani pentru că n-aş vrea ca viaţa a 130.000 de copii să fie afectată de această miză a unora”, a spus Ponta.

Premierul a explicat că nu s-au anulat înscrierile copiilor în clasa pregătitoare pentru că prejudiciile ar fi fost mai mari decât menţinerea ascestora. „Dacă o vom păstra sau nu de la anul, vom decide în urma unei analize mult mai serioase. De aceea am cerut auditarea rapidă, pentru că am serioase dubii că cele 50 de milioane de lei erau pentru copiii preşcolari, ci erau mai degrabă pentru nişte prieteni ai fostei conduceri, prieteni care ne ceartă pe noi acum pe la televizor”, a punctat Ponta.