Clasa pregătitoare, judecată la tribunal. Şcolile îşi aleg elevii după salariul părinţilor

Un nou proces deschis de părinţi împotriva Ministerului Educaţiei are loc luni la Curtea de Apel Bucureşti. Părinţii cer suspendarea ordinului care prevede înscrierea copiilor în clasele pregătitoare şi întâi pentru anul şcolar 2012-2013. Pe de altă parte, şcolile aplică metodologia, după cum a înteles, solicitând părinţilor documente precum adeverinţă de salariu sau act de proprietate al locuinţei.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 17:26
Clasa pregătitoare, judecată la tribunal. Şcolile îşi aleg elevii după salariul părinţilor

Oficial, potrivit site-ului Ministerului Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru înscrierea copilului în clasa I şi în clasa pregătitoare, sunt necesare următoarele acte: cerere-tip de înscriere, fotocopii după buletinele părinţilor, certificate cu originalul, fotocopie după certificatului de naştere al copilului, certificat cu originalul.

Şcoala numărul 2 din Târgovişte este recunoscută ca fiind una de prestigiu în oraş. Iar performanţa cere şi criterii speciale, chiar şi la înscrierea în clasa pregătitoare. Reporterii România TV au încercat să afle de ce acte este  nevoie pentru înscriere, iar răspunsul a venit prompt de la informaticianul unităţii: „Cartea de identitate, un act dupa hotărârea judecătorească, dacă este cazul, şi actul de vânzare-cumpărare în original„.

Reprezentantul şcolii spune că actul de proprietate trebuie să fie pe numele părinţilor, iar cei care şi-au făcut mutaţie sunt excluşi din start.

La şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 din Voineşti, situaţia nu este foarte clară. „Nu mai ştiu ce să vă spun, vă rog să mă credeţi, este o problemă foarte complicată. Eu aşa ştiu, că buletinele făcute cu 2-3 săptămâni înainte şi dacă nu aveţi actul de vânzare-cumpărare pe numele dumneavoastră, nu mama, nu tata, nu vă ia în considerare în prima etapă. Poate în etapa 2 şi 3, dar slabe speranţe să rămână locuri”, a spus reprezentantul Şcolii nr. 2 din Voineşti.

Altă şcoală, alte criterii. Şcoala nr. 56 din Bucureşti este, de asemenea, o unitate dorită de foarte mulţi părinţi. Unitatea de învăţământ primeşte însă elevii în funcţie de salariul părinţilor. „Buletinul părinţilor, certificatul de naştere al copilului. Momentan, ar trebui şi adeverinţa de salariu şi caracterizare de la grădiniţă„, a precizat reprezentantul unităţii şcolare.

Procedura de înscriere în ciclu primar arată clar că pentru admiterea în clasa pregătitoare, părinţii trebuie să prezinte doar trei documente: cerea-tip de înscriere, buletinele părinţilor şi certificatul de naştere al copilului.