Clasa pregătitoare: Start întârziat din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic

Start ratat pentru înscrierea la clasa pregătitoare şi clasa I. Sistemul informatic în care urmau să fie introduse datele copiilor a cedat, blocând aproape două ore procesul de înscriere. Părinţii au fost nevoiţi să aştepte pe holuri până când problema a fost remediată. Sindicaliştii din educaţie cer penalizarea celor care se fac responsabili de blocarea softului.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 07:16
Clasa pregătitoare: Start întârziat din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic

UPDATE 11.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urianu, informează că s-a remediat problema care a apărut la sistemul informatic, astfel că părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare şi clasa I.

UPDATE 10.30 Purtătorul de cuvânt al MECTS, Tudorel Urianu, a declarat, pentru Mediafax, că problema care a apărut la sistemul informatic ar putea fi remediată în cel mult o oră, în acest moment fiin transferate datele de pe hardul afectat pe un altul. Oficialul ministerial a afirmat că firma care se ocupă de sistemul informatic este Siveco şi că în cursul nopţii au fost două căderi de tensiune, respectiv la ora 2.00 şi la ora 4.00, „din cauza cărora s-a spart hardul”. Urianu a spus că de la ora 5.00 şi până acum reprezentanţii companiei lucrează la transferarea datelor de pe hardul spart pe un altul.

Prima zi de înscriere pentru clasa pregătitoare a fost blocată din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic. Ministerul Educaţiei a anunţat că problema va fi rezolvată în scurt timp. Între timp, părinţii aşteaptă pe holurile şcolilor şi grădiniţelor pentru a-şi înscrie micuţii.

Sistemul informatic a cedat din cauza accesărilor multiple. Toate datelele trebuie mutate pe un alt server. Site-ul aplicaţiei de înscriere este nefuncţional, administratorul softului fiind o firmă, care încearcă remedierea acestuia.

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, consideră că ministrul Educaţiei ar trebui să-i penalizeze pe cei responsabili de blocarea softului folosit pentru înscrierea în clasa pregătitoare, subliniind că aceasta este o „greşeală impardonabilă”.

Aceasta este încă o dovadă în plus că Ministerul Educaţiei nu a pregătit această clasă zero. Aşteptăm ca ministrul să ia o măsură de curăţenie pentru cei responsabili, să-i penalizeze, să-i dea afară, pentru că aceasta este o greşeală impardonabilă care se petrece în prima zi de înscriere”, a spus Liviu Pop, potrivit Mediafax.

Potrivit liderului sindical, peste 400 de mii de părinţi aşteaptă înscrierile pe o aplicaţie care nu merge. Pentru aceşti părinţi este o bătaie de joc, în opinia lui Liviu Pop, ţinând cont că în mediul rural cei care vor să-şi înscrie copii merg chiar şi zeci de kilometri până la şcoală, astfel că vor trebui să se întoarcă în zilele următoare.

Prima etapă a înscrierilor are loc în intervalul 5 – 16 marie, când vor fi depuse cererilor de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.

A doua etapă a înscrierii este în perioada 20 – 27 martie, când vor fi completate cererile de către părinții care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere.

A treia etapă va fi în intervalul 23 – 25 martie, când are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi 18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate.

„În Bucureşti au fost recenzaţi 21.900 de copii, dintre care 9.077 pentru clasa pregătitoare, restul pentru clasa I”, a declarat, duminică, inspectorul general şcolar al Capitalei, profesor Cristian Alexandrescu.

De asemenea 3.000 de copii au fost evaluaţi psihosomatic, a mai spus inspectorul general. Şcolile vor afişa zilnic situaţia înscrierilor şi locurile libere.