Clasa zero, obligatorie din septembrie. Ce vor învăţa copiii şi cum vor fi evaluaţi

Publicat: Luni, 23 Ianuarie 2012 09:07 // Actualizat: Luni, 23 Ianuarie 2012 15:43 // Sursa: Mediafax

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie, copiii învaţă jucându-se şi nu vor fi note sau calificative. În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.

Foto: monitorulvn.ro

Măsura, prevăzută de Legea Educaţiei, este "necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare", a declarat, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, potrivit Mediafax.

Înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanţarea urmează elevul, va exista competiţie între şcoli, ceea ce va duce inevitabil la creşterea calităţii.

"Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale - existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat", a completat ministrul Educaţiei.

Sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

Părinţii vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare.

Curriculum nou, adaptat vârstei, copiii vor învăţa jucându-se

Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alţi ani, în luna martie.

"În clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învăţământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligaţi să mergă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul şcolar", a adăugat Daniel Funeriu.

În clasa pregătitoare elevii nu vor da niciun fel de testări, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei.

Ministrul Educaţiei a spus că evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului.

Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă şi achiziţionarea materialelor, deşi responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai.

În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, la momentul înscrierii părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.

Clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală. Copilul învaţă jucându-se şi în acelaşi timp se familiarizează cu atmosfera din şcoală.

Şcolile vor fi pregătite la 1 septembrie să preia clasa pregătitoare

Foarte multe şcoli au pentru clasa I bănci reglabile şi scaune adecvate.  Mai mult, clasa pregătitoare va descongestiona grădiniţele, mai mulţi copii de trei ani vor avea şansa unui loc la grădiniţă.

În prezent, peste 62 la sută dintre elevii din clasa I au şapte ani, peste cinci la sută au opt ani, iar unu la sută au nouă ani.

România, la ora actuală, este una dintre ţările Uniunii Europene, cu cea mai înaintată vârstă de începere a învăţământului obligatoriu.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
clasa pregatitoare copiii învăţământ obligatorie şcoli
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 ian 10:18
Răspunde | Votează email 0 email
Cosmin
Domnilor de ce nu il invitati pe domnul ministru Funeriu in studio si sa dati numerele de telefon sa intram in legatura cu el. Inainte ca sa dea o asemenea lege trebuia sa mearga in fiecare gradinita sa isi dea seama de ce calitati au copii. O lege nu se da din birou cum este in cazul in vatamantului. Am un copil de sase ani acasa spune ca se duce la baie iar la gradinita ii este frica sa spuna ca se duce la baie. Educatoarele de acolo trimit femeile de serviciu cu ei la baie. Pai domnul ministru stie ? L a scoala o sa faca asa ceva. Copilul meu l-am avut mai mult bolnavicios pai stiu ei aceste lucruri? Daca ar fi avut nepoti ar fi stiut.
1
EUR
4.7777
RON
10 Dec
noapte 0 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H