Clasament al UNICEF privind BUNĂSTAREA copiilor din întrega lume. Pe ce loc se află România

Țările din Nordul Europei, Germania și Elveția se află în fruntea unui clasament al țărilor industrializate în ceea ce privește progresul înregistrat în asigurarea bunăstării copiilor, mult în fața SUA, în timp ce ultimele trei locuri sunt ocupate de România, Bulgaria și Chile, informează un raport al UNICEF dat publicității joi.
Iulian Tudor
15 iun. 2017, 07:43
Clasament al UNICEF privind BUNĂSTAREA copiilor din întrega lume. Pe ce loc se află România

Cele trei țări din coada clasamentului — România, Bulgaria și Chile — au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte țări din lumea industrializată, subliniază bilanțul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.

Însă „poziția slabă” a unor țări precum SUA (37 din 41) și Noua Zeelandă (34) „demonstrează că un venit național ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune în termeni de bunăstare a copiilor”, subliniază autorii. Slovenia (locul al 9-lea) depășește cu mult țările mai bogate, în privința a numeroși indicatori.

În plus, notează raportul, Japonia, SUA și Canada sunt printre țările cu cele mai puțin eficiente politici sociale și de impozitare în sensul reducerii sărăciei în rândul copiilor, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ministerul Muncii va înfiinţa Avocatul Copilului până la sfârşitul anului

Franța, pe locul al 19-lea, se află la rândul său în treimea de țări cu rezultate medii.

Clasamentul care compară 41 de țări din Uniunea Europeană (UE) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost stabilit în funcție de nouă criterii, care figurează printre obiectivele de dezvoltare durabilă definite în 2015 de Organizația Națiunilor Unite — reducerea sărăciei și a foametei, asigurarea unei bune sănătăți și a bunăstării, accesul la o muncă decentă și la creștere economică, reducerea inegalităților, etc.

În medie, un copil din cinci (21%) din cele 41 de țări așa-zise „cu venituri înalte” trăiește sub pragul sărăciei. Există însă mari variațiuni, fiind vorba de unul din zece în Danemarca, în Islanda și în Norvegia, dar și de unul din trei în Israel și în România.

Citeşte şi Copii traumatizaţi de profesoar. Dascălul le spune elevilor că umblă cu un cuţit în geantă VIDEO

Bulgaria, Spania, SUA, Mexic și Turcia prezintă și ele rate ale sărăciei infantile net superioare mediei țărilor bogate. În Franța (aproape de 18%), proporția este sub media de 21%, potrivit acestui raport.

Finlanda, Islanda și Norvegia sunt țările cele mai performante în materie de reducere a sărăciei copiilor, datorită transferurilor sociale — prestații sociale și impozite menite să corecteze inegalitățile.

În două treimi dintre țări, 40% din gospodăriile cu copii cele mai sărace câștigă mai puțin decât cele 10% cele mai bogate, informează Agerpres.

Un copil din opt în medie este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar asta poate merge până la unul din cinci în Marea Britanie (pe locul 13 din 41) și în SUA și la unul din trei în Mexic și în Turcia.

Țările cel mai puțin afectate de acest fenomen sunt Japonia, Suedia, Coreea de Sud, Croația sau Germania, unde un copil din 20 este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar proporția este de unul din 16 în Franța.

Obezitatea copiilor dintre 11 și 15 ani, care „constituie de asemenea o formă de malnutriție”, este în creștere în marea majoritate a țărilor.

Citeşte şi EVALUAREA elevilor de clasa a VIII-a. Federaţia părinţilor: Suspendarea examinării va îngropa sistemul de educaţie

Majoritatea țărilor din acest clasament și-au redus rata mortalității neonatale (în cursul primelor patru săptămâni de viață) în ultimii ani, dar Canada, SUA, Chile, Mexic, Bulgaria și Turcia au încă rate superioare mediei de 2,8 decese la 1.000 de nou-născuți vii.

Țările din Europa de sud, precum Portugalia, Italia sau Spania, au ratele cele mai scăzute de suicid în rândul adolescenților, iar Noua Zeelandă cea mai ridicată. Aceste rate au scăzut însă în ultimii ani în majoritatea țărilor.

Însă în medie aproape un adolescent din patru (unul din trei în Italia) semnalează cel puțin două simptome de probleme mentale — deprimare, iritabilitate, nervozitate sau probleme de somn — pe săptămână.

Printre părțile bune din raport ar fi faptul că din 2010 s-a înregistrat o diminuare marcantă a consumului de alcool în rândul adolescenților, dar și faptul că rata de natalitate în rândul adolescentelor scade rapid în numeroase țări.

Chiar în țările cele mai performante — Estonia, Japonia, Finlanda și Canada — aproape o cincime din elevii de 15 ani nu posedă nivelul de competență minim în lectură, matematică și științe.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa