Clasament al UNICEF privind BUNĂSTAREA copiilor din întrega lume. Pe ce loc se află România

Țările din Nordul Europei, Germania și Elveția se află în fruntea unui clasament al țărilor industrializate în ceea ce privește progresul înregistrat în asigurarea bunăstării copiilor, mult în fața SUA, în timp ce ultimele trei locuri sunt ocupate de România, Bulgaria și Chile, informează un raport al UNICEF dat publicității joi.
Iulian Tudor
15 iun. 2017, 07:43
Clasament al UNICEF privind BUNĂSTAREA copiilor din întrega lume. Pe ce loc se află România

Cele trei țări din coada clasamentului — România, Bulgaria și Chile — au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte țări din lumea industrializată, subliniază bilanțul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.

Însă „poziția slabă” a unor țări precum SUA (37 din 41) și Noua Zeelandă (34) „demonstrează că un venit național ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune în termeni de bunăstare a copiilor”, subliniază autorii. Slovenia (locul al 9-lea) depășește cu mult țările mai bogate, în privința a numeroși indicatori.

În plus, notează raportul, Japonia, SUA și Canada sunt printre țările cu cele mai puțin eficiente politici sociale și de impozitare în sensul reducerii sărăciei în rândul copiilor, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ministerul Muncii va înfiinţa Avocatul Copilului până la sfârşitul anului

Franța, pe locul al 19-lea, se află la rândul său în treimea de țări cu rezultate medii.

Clasamentul care compară 41 de țări din Uniunea Europeană (UE) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost stabilit în funcție de nouă criterii, care figurează printre obiectivele de dezvoltare durabilă definite în 2015 de Organizația Națiunilor Unite — reducerea sărăciei și a foametei, asigurarea unei bune sănătăți și a bunăstării, accesul la o muncă decentă și la creștere economică, reducerea inegalităților, etc.

În medie, un copil din cinci (21%) din cele 41 de țări așa-zise „cu venituri înalte” trăiește sub pragul sărăciei. Există însă mari variațiuni, fiind vorba de unul din zece în Danemarca, în Islanda și în Norvegia, dar și de unul din trei în Israel și în România.

Citeşte şi Copii traumatizaţi de profesoar. Dascălul le spune elevilor că umblă cu un cuţit în geantă VIDEO

Bulgaria, Spania, SUA, Mexic și Turcia prezintă și ele rate ale sărăciei infantile net superioare mediei țărilor bogate. În Franța (aproape de 18%), proporția este sub media de 21%, potrivit acestui raport.

Finlanda, Islanda și Norvegia sunt țările cele mai performante în materie de reducere a sărăciei copiilor, datorită transferurilor sociale — prestații sociale și impozite menite să corecteze inegalitățile.

În două treimi dintre țări, 40% din gospodăriile cu copii cele mai sărace câștigă mai puțin decât cele 10% cele mai bogate, informează Agerpres.

Un copil din opt în medie este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar asta poate merge până la unul din cinci în Marea Britanie (pe locul 13 din 41) și în SUA și la unul din trei în Mexic și în Turcia.

Țările cel mai puțin afectate de acest fenomen sunt Japonia, Suedia, Coreea de Sud, Croația sau Germania, unde un copil din 20 este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar proporția este de unul din 16 în Franța.

Obezitatea copiilor dintre 11 și 15 ani, care „constituie de asemenea o formă de malnutriție”, este în creștere în marea majoritate a țărilor.

Citeşte şi EVALUAREA elevilor de clasa a VIII-a. Federaţia părinţilor: Suspendarea examinării va îngropa sistemul de educaţie

Majoritatea țărilor din acest clasament și-au redus rata mortalității neonatale (în cursul primelor patru săptămâni de viață) în ultimii ani, dar Canada, SUA, Chile, Mexic, Bulgaria și Turcia au încă rate superioare mediei de 2,8 decese la 1.000 de nou-născuți vii.

Țările din Europa de sud, precum Portugalia, Italia sau Spania, au ratele cele mai scăzute de suicid în rândul adolescenților, iar Noua Zeelandă cea mai ridicată. Aceste rate au scăzut însă în ultimii ani în majoritatea țărilor.

Însă în medie aproape un adolescent din patru (unul din trei în Italia) semnalează cel puțin două simptome de probleme mentale — deprimare, iritabilitate, nervozitate sau probleme de somn — pe săptămână.

Printre părțile bune din raport ar fi faptul că din 2010 s-a înregistrat o diminuare marcantă a consumului de alcool în rândul adolescenților, dar și faptul că rata de natalitate în rândul adolescentelor scade rapid în numeroase țări.

Chiar în țările cele mai performante — Estonia, Japonia, Finlanda și Canada — aproape o cincime din elevii de 15 ani nu posedă nivelul de competență minim în lectură, matematică și științe.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Țara care a ajuns de la bogăție la sărăcie lucie. Cea mai mare parte a populației se confruntă cu diabet, obezitate, alcoolism, mulți oameni trăiesc înconjurați de gunoaie
Capital.ro
România a pierdut o mare legendă. A fost un adevărat artist al țării. I-a avut pe americani la picioare
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Moarte cumplită pentru o fetiță lăsată 6 ore în mașina încinsă. Părinții drogați făceau sex la câțiva pași de ea
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ uriașă pentru obținerea permisului auto. Decizie la nivelul întregii țări: Crește cu adevărat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Noi reguli ANAF pentru românii care obțin venituri din chirii. Se dau amenzi uriașe
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ