Claudiu Năsui continuă răfuiala cu Florin Cîţu. „Am refuzat să girăm furtul din bani publici prin PNDL 3. Premierul a hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei”

Claudiu Năsui (USR PLUS), ministrul Economiei, a anunţat vineri seară că a partidul din care face parte a refuzat să gireze "furtul din bani publici prin PNDL 3", acuzându-l pe premierul Florin Cîţu că este "hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei din banii contribuabililor".

03 sept. 2021, 19:40
Claudiu Năsui continuă răfuiala cu Florin Cîţu. „Am refuzat să girăm furtul din bani publici prin PNDL 3. Premierul a hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei”

Reacţia lui Claudiu Năsui vine în contextul în care Guvernul a aprobat programul de investiţii „Anghel Saligny”.

Claudiu Năsui, atac virulent la adresa premierului Cîţu. „PNDL este invenția lui Liviu Dragnea. Singurele persoane scoase din sărăcie sunt clienții de partid”

„Astăzi am refuzat să girăm furtul din bani publici prin PNDL 3. Premierul a hotărât să dea un tun de 50 de miliarde de lei din banii contribuabililor. O sumă imensă cu care s-ar fi putut face multe.

PNDL este invenția lui Liviu Dragnea pentru a răsplăti baroni locali și firme de partid prin contracte cu dedicație pe bani publici. PNDL este unul din programele din care s-a furat cel mai mult și cel mai flagrant sub pretextul că ajutăm comunitățile locale.

De ani de zile statul a dat zeci de miliarde de lei cu dedicație pentru dezvoltare locală și vedem realitatea cu ochii liberi: nici un județ nu a fost scos din sărăcie.

Singurele persoane scoase din sărăcie sunt clienții de partid care au dat becuri pe 2.000 euro bucata și au făcut toalete de 80.000 euro”, a scris Claudiu Năsui, pe Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîţu merge mai departe. Guvernul a aprobat programul „Anghel Saligny”

Claudiu Năsui: „Liberalismul nu se face prin aceleași programe socialiste inventate de penali ca să sifoneze banii publici”

„Iar atunci când banii nu au fost furați de-a dreptul, au fost risipiți, iar localitățile României au rămas tot la fel de sărace. Județele fruntașe în luatul banilor din PNDL au fost cele mai sărace și au rămas cele mai sărace. Tot ce a făcut PNDL e să consolideze baroniada locală și puterea politicienilor.

Am agreat pentru formarea unui guvern liberal eliminarea taxelor pentru toți românii. Avem cea mai mare rată de sărăcie în muncă. Adică românii, deși muncesc, trăiesc în sărăcie. Iar acum ni se spune că nu se poate, că impactul bugetar ar fi prea mare. Este nevoie de dezbateri suplimentare și studii peste studii de impact ca să vedem dacă lăsăm românilor banii pe care îi muncesc. Dar atunci când e vorba de a da bani firmelor de partid, nu mai e nevoie de niciun studiu de impact.

Zicem că impactul sunt „investiții” și alte cuvinte care sună bine pe hârtie. În realitate, românii au simțit pe pielea lor ce înseamnă aceste așa-zise programe de dezvoltare.

Explicația pentru care e greu să scadă taxele, dar ușor să crească cheltuielile este simplă: ca să fure bani prin PNDL, trebuie mai întâi să-i ia de la noi, din munca noastră. De aceea avem taxe mari pe muncă. De aceea suntem campioni la gonirea forței de muncă în alte țări”, a mai precizat ministrul Economiei.

Citeşte şi: Scandal uriaş în şedinţa coaliţiei. USR PLUS depune moţiunea de cenzură în această seară împotriva lui Florin Cîţu 

Claudiu Năsui (USR PLUS): „România nu e săracă, e sărăcită”

„Liberalismul nu se face prin aceleași programe socialiste inventate de penali ca să sifoneze banii publici către baronii locali. Liberalismul se face lăsând bani oamenilor care îi muncesc. Nu sunt banii politicienilor, sunt banii românilor.

România nu e săracă, e sărăcită. E sărăcită de schemele astea cu care au furat banii noștri 30 de ani. E sărăcită de programe supra-numite „pușculița partidelor”. E sărăcită de programe marca Liviu Dragnea. E sărăcită de prea mult furt care trebuie acoperit cu taxe prea mari.

Adevărul este că PNDL nu este altceva decât furt și risipă din banii noștri. Iar adevărul nu se schimbă în funcție de cine e la putere și cine e în opoziție”, a mai precizat Claudiu Năsui.

Ce prevede programul de investiţii „Anghel Saligny”. Explicaţiile Guvernului

Guvernul a adoptat propunerea Ministerului Dezvoltării privind programul de investiţii Anghel Saligny. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate aloca 50 de miliarde de lei pentru investiţii în realizarea şi reabilitarea reţelelor de apă, canalizare, gaz şi modernizarea drumurilor judeţene şi comunale – a anunţat ministrul dezvoltării Cseke Attila.

„Aceste investiţii sunt vitale, asigură accesul cetăţenilor la unele servicii publice de bază. 57% din drumurile judeţene şi 80% din drumurile comunale necesită reabilitare, iar 70% din localităţi nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze. Totodată, 29% din localităţi nu dispun de reţea de apă şi 57% de reţea de canalizare în condiţiile în care o problemă des amintită este lipsa toaletelor din şcolile rurale”, a precizat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a explicat că autorităţile locale „pot accesa fondurile disponibile, digital, în mod transparent, printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie recent de către Ministerul Dezvoltării. „Prevederile actului normativ care reglementează acest program au fost îmbunătăţite în ultima perioadă când propunerea a fost supusă dezbaterii publice”.

Totodată, programul conţine unele garanţii privind durabilitatea investiţiilor realizate din bani publici. Astfel, drumurile pot fi reabilitate doar dacă în localitate a fost deja construită o reţea de apă şi canalizare, evitând astfel distrugerea drumurilor noi, pentru a amplasa ţevile necesare acestor construcţii.

„Indignarea oamenilor este justificată atunci când se intervine ulterior la o lucrare de modernizare de drum pentru a descoperi asfaltul şi a amplasa ţevile necesare reţelelor de apă şi canalizare. Prevederile programului Anghel Saligny exclud astfel de situaţii. Vom construi mai întâi reţelele de utilităţi şi doar ulterior drumurile”, a conchis Cseke Attila.