Florin Cîţu merge mai departe. Guvernul a aprobat programul „Anghel Saligny”

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii, vineri, în plin scandal declanşat în interiorul coaliţiei de guvernare după demiterea lui Stelian Ion de la conducerea Ministerului Justiţiei.

03 sept. 2021, 17:03
Florin Cîţu merge mai departe. Guvernul a aprobat programul „Anghel Saligny”

Deocamdată, PSD şi AUR au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu. În schimb, conducerea USR PLUS nu a stabilit ziua în care va depune moţiunea.

Florin Cîţu, declaraţii după şedinţa de Guvern de vineri

„Este un plan de investiţii care a fost deja inclus. Proiectele sunt deja incluse în programul de guvernare. Este un plan de investiţii care este corelat cu ceea vom aproba în câteva săptămâni.

Vom face apel la maturitate politică. În câteva săptămâni, avem un plan foarte important pentru România.

Vom aduce în România investiţii în valoare 30 de miliarde de euro. E nevoie de această coaliţie. Doar această coaliţie poate să implementeze acel program de investiţii”

„Am văzut discuţii în spaţiul public şi am cerut situaţia de la Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte avizarea. Pe 17 august, direcţia de specialitate a pregătit o adresă de răspuns, a avizat proiectul care ajunsese la Ministerul Justiţiei, adresă care a rămas la cabinetul ministrului.

Florin Cîtu cere anchetă după demiterea lui Stelian Ion. „Aş vrea ca cei care să ocupă să vadă dacă acesta este un abuz de funcţie”

„Aş vrea ca cei care să ocupă să vadă dacă acesta este un abuz de funcţie, să investigheze această situaţie, să vadă dacă nu cumva acest proiect a fost pus să fie deţinut intenţionat”

„Am cerut şi domnului ministru să verifice cine sau cum a ajuns în spaţiul public documente oficiale. E inadmisibil să iasă aşa documente oficiale din Ministere şi nimeni să nu fie responsabil pentru asta”, a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu: „O să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România”

„O să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Avem aici lucruri care nu credeam să se vor mai întâmpla în 2021.

Avem o alianţă toxică care se prefigurează, o alianţă cu un partid extremist care vrea rău românilor, care nu respectă proprietatea privată, care nu respectă libertatea individuală, un partid care din punctul meu de vedere n-ar trebui să discutăm.

Voi informa liderii europeni despre acest lucru şi vom vedea ce cred aceştia. Bineînţeles, şi partnerii noştri strategici – SUA – despre situaţia din România.

Florin Cîţu explică ce se întâmplă cu miniştri USR PLUS care au lipsit de la şedinţa de Guvern

„Eu fac apel la onoare de fiecare dată. Dacă au lipsit motivat, dacă nu… În sectorul privat, lipseşti în ziua respectivă, nu eşti plătit. Suntem aici să lucrăm pentru români, pentru interesele românilor.

Aş vrea să ştiu motivaţia pentru care au lipsit astăzi”, a spus premierul.

Întrebat dacă ar putea să le ceară demisia miniştilor, Florin Cîţu a răspuns:

„Haideţi să vedem dacă vor înţelege că România are nevoie de un Guvern funcţional. Avem nevoie azi, de exemplu, nu am putut aproba o HG, o OUG la Ministerul Sănătăţii, pentru a vaccina cetăţenii afgani care au venit în România. Mai sunt şi alte situaţii. Nu s-a putut pentru că nu a venit nimeni de la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Cîţu.

„E important să înţelegem că interesele românilor sunt cele mai importante pentru noi. Noi suntem aici pentru români”, a adăugat premierul.

Florin Cîţu, reacţie privind moţiunea USR PLUS

„Astăzi în Biroul Politic al PNL, a fost un vot unanim pentru susţinerea demersului de a duce mai departe programul de guvernare. În acelaşi timp, am votat şi echipa care va participa azi la negocierile de la ora 18 la Guvern”, a explicat Cîţu.

Cum nu vor ajunge la baronii locali  banii din programul „Anghel Saligny”

„M-am asigurat că este un program de investiţii transparent şi toate proiectele vor fi prezentate. Sunt proiecte care dacă nu vor fi prezentate, le vom scoate din listă.

Folosim standardul de cost de la fondurile europene şi nu am văzut niciun coleg de la USR care să se supere atunci când dăm înapoi bani la fonduri europene pentru că au fost încurcate foarte multe reguli”, a mai precizat Cîţu.

„Acest program este targetat pentru negoile românilor, după 30 de ani, nevoi de bază. Va fi un program foarte transparent. De fiecare dată când va fi o problemă, o vom corecta”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu explică de ce informează liderii europeni

„Cred că e important să ştie că în România opinia acestora. La Renew Europe şi la celelalte grupări care respectă democraţia, libertăţi individuale şi toate lucrurile pentru care noi ne luptăm să stăm în UE”, a subliniat Cîţu.

Cîţu, despre facturile uriaşe la electricitate şi gaze

Întrebat dacă au fost demarate controale privind facturile uriaşe, Florin Cîţu a afirmat că „e vorba despre un subiect foarte important”.

„Am avut o discuţie săptămâna trecută unde a fost şi ANPC şi ANRE. După acea discuţie, s-a decis să se facă echipe comune şi am fost foarte clar şi ferm: acolo unde vedem distribuitori sau operatori care folosesc această situaţie pentru a încărca artificial factura oamenilor, aceştia vor trebui să plătească, chiar şi până a li se lua licenţa de funcţionare.

În acelaşi timp, ne uităm şi la alte soluţii. Sunt două soluţii. Grăbim şi aici e nevoie de Parlament să grăbească adopterea legii consumatorului vulnerabil şi noi ne ocupăm la Guvern cu OUG care va compensa pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie o parte din factura din această iarnă”.

Premierul a confirmat că au fost demarate aceste controale de săptămâna trecută.

Florin Cîţu vorbeşte despre sursa de finanţare pentru programul Anghel Saligny

„Este menţionată sursa de finanţare – bugetul României. Avem trei surse de finanţare: bugetul României – vom menţin investiţii de la bugetul României de cel puţin 13 miliarde de euro anual. PNRR şi fonduri europene – sunt trei surse de investiţii”

Premierul reacţionează la „şantajul” USR PLUS

„Nu (am fost şantajat). Am fost şicanat. Şantajat am fost atunci când mi s-a spus că va fi avizat acest proiect până nu trece un proiect. Nu eu ar trebui să mă simt şantajat. Românii ar trebui să se simtă şantajaţi”, a subliniat Cîţu.

Florin Cîţu explică ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis

„Nu pot să spun subiectul discuţiei mele cu preşedintele Klaus Iohannis, dar pot să vă pot spune că ceea ce i-am spus eu şi ce spun tuturor românilor este că voi face tot ce este posibil ca această guvernare să funcţioneze şi să mergem mai departe pentru a implementa programul de guvernare.

Decizia de astăzi de a aproba acest plan de investiţii reprezintă un pas în implementarea programului de guvernare pentru dezvoltarea României”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu, despre scenariul unui Guvern minoritar

„Sper să nu ajungem acolo. Vreau să revină colegii de la USR, să înţeleagă că interesul românilor este mult mai important decât orice altceva”, a argumentat Cîţu.

Întrebat pe ce se bazează ca actuala coaliţie să funcţioneze în continuare, Florin Cîţu a răspuns că:

„Cred că trebuie să dăm dovadă de maturitate politică şi voi spune: interesul românilor este cel care contează, nu interesele noastre personale”, a spus premierul.

Despre un posibil schimb de ministere cu USR PLUS

„Nu avem mandat de la Biroul Politic Naţional să facem această discuţie. Nu pot să intru într-o astfel de discuţie, fără mandat de la BPN. Niciodată nu voi face aşa ceva. Voi respecta mandatul dat de colegii mei în BPN. Nu voi excede mandatul”, a afirmat Cîţu.

„Mandatul este de a menţine coaliţia aşa cum este”, a adăugat el.

Despre posibile demiteri ale prefecţilor şi subprefecţilor USR

„Cred că toţi suntem oameni de onoare şi atunci când depunem o moţiune împotriva noastră, e puţin bizar şi atunci mizez pe onoare. (…) Eu nu vreau să ajungem acolo ( la demiteri).

Ar fi trist pentru România. În momentul în care eu am fost în stradă alături de colegii de la USR împotriva OUG 13, împotriva lui Dragnea, împotriva celor extremişti de la acel partid cu care astăzi se asociază, să fie astăzi acolo.

Trebuie să depăşim acest lucru şi nu vreau. Ce facem? Astăzi votăm propriul Guvern, îl dăm jos şi mâine vor negocia voturi cu PSD ca să voteze OUG 13? Nu vreau să ajungem acolo”, a spus Cîţu.

„Sunt oameni alături de care am fost în stradă împotriva PSD. Nu vreau să cred aceeaşi oameni vor fi astăzi până PSD”, a menţionat Cîţu.

Florin Cîţu, atac frontal la adresa USR PLUS

„Suntem la guvernare. Ministerul Justiţiei este la noi. Avem puterea. Opt luni de zile nu s-a întâmplat nimic. Dacă e să vorbim de teoria conspiraţiei, mi se pare bizar că tocmai cei care trebuiau să desfiinţeze SIIJ nu l-au desfiinţat, dar azi se duc la PSD, să dea împreună cu PSD jos Guvernul. Nu îmi dau seama cum va mai merge reforma Justiţiei în continuare.

Realitatea rămâne. După opt luni de zile, nu s-a întâmplat. Sunt aceleaşi legi ale lui Tudorel Toader. Sunt aceleaşi legi ale lui Liviu Dragnea. Totul e în picioare.

Cred că, dacă suntem oneşti, colegii de la „Corupţia ucide”, oamenii alături de care am fost în stradă, ar trebui să întrebe dacă alianţa USR – AUR este una care trebuie potenţată în acest moment şi unde va duce această alianţă.

Urmează un Guvern USR – AUR – PSD? Trebuie să fim foarte atenţi în ce direcţie mergem acum”, a avertizat Cîţu.

Florin Cîţu, avertisment despre semnalele negative din rândul investitorilor

„Nu vă ascund că ieri am avut discuţii cu lideri europeni, cu investitori, instituţii care au investit în România. I-am asigurat pe toţi că această guvernare merge înainte, că ne vom menţine obiectivul de a reduce deficitul bugetar. Avem venituri la buget mai mari decât estimate şi că vom monitoriza ca şi până acum cheltuielile. Nu vom lăsa România să meargă înspre extremism şi asta este o promisiune pe care o fac românilor.

România nu se va duce spre extremism, oricine ar vrea să facă acest lucru”, a precizat Cîţu.

Florin Cîţu explică dacă România este stat suveran

„Este necesar pentru a avea un dialog cu partenerii noştri de fiecare dată. Dacă nu o fac eu, mă sună ei şi mă întreabă, pentru că toată lumea este interesată să vadă dacă va exista o instabilitate politică în România sau nu şi trebuie să explicăm situaţia”, a argumentat Cîţu.

Despre posibile trădări din tabăra sa

Întrebat despre politicienii USR PLUS care ar fi discutat cu parlamentari liberali pentru a susţine moţiunea de cenzură, Florin Cîţu a respins ipoteza potrivit căreia în tabăra sa ar exista trădători.

„Am văzut că au spus că m-au sunat şi pe mine şi nu m-au sunat, aşa că…

Vă spun că nu sunt trădători în tabăra mea”, a explicat premierul.

Florin Cîţu, despre creşterea euro spre 5 lei din cauza crizei politice

Întrebat ce mesaj le transmite românilor cu credite luate în euro, Florin Cîţu a spus:

„Cursul leu-euro e determinat de piaţă. E foarte complicat să spunem că ceea ce se întâmplă cu cursul are legătură cu situaţia politică. Dacă mă uit, deprecierea cursului începuse înainte de acest eveniment. Poate să fie legat de dobânzile foarte mici din piaţa din România. Dacă ne uităm la dobânzile la credite, acestea scad. Ar trebuie să vedem ce se întâmplă cu piaţa internaţională”, a afirmat şeful Executivului.

„Această depreciere începuse înainte de această situaţie. Nu este niciun motiv de îngrijorare. Preţurile în piaţă şi cursul sunt determinate de piaţă. Dacă ne uităm la nivel internaţional, vedem că sunt mai multe modificări: SUA, deşi au inflaţie mare de 5,4%, Banca Federală spune că nu va creşte dobânzile. E o chestiune mult mai complicată ce se întâmplă cu valutele pe termen scurt. Pe termen mediu, putem să discutăm.

Moneda naţională este una dintre cele mai stabile monede din afara zonei euro.

OUG

Citeşte şi: Premierul Florin Cîţu, fugărit pe holurile Parlamentului de liderul AUR George Simion: „Când vă daţi demisia? Cum e să avem un premier puşcăriaş?”
Şedinţa de guvern a avut loc doar cu miniştri PNL şi UDMR la Palatul Victoria. Conducerea USR PLUS a anunţat că miniştri formaţiunii nu vor participa la şedinţa Executivului.

„Florin Cîțu nu mai are legitimitatea de a ocupa funcția de prim-ministru, nici de a conduce ședințele de guvern”, susţin liderii USR PLUS. În replică, premierul Cîţu le-a cerut demisia de onoare miniştrilor USR PLUS care vor să susţină moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern.

Citeşte şi: Şedinţă de guvern doar cu miniştri PNL şi UDMR. Surse: Cîţu pregăteşte demiterea miniştrilor USR PLUS