Claudiu Năsui, noi explicaţii despre scandalul fraudelor cu fonduri europene pentru IMM. „Aşa cum arată lucrurile, e suspect”

Claudiu Năsui a declarat, vineri, că a cerut STS să oprească accesul la platforma pe care l-au făcut înscrierile pentru fondurile europene destinate firmelor mici şi mijlocii (IMM-uri). Ministrul Economiei a precizat că este ceva "suspect" pentru că peste 60% dintre proiectele eligibile au venit în ultimele 48 de ore până la încheierea perioadei de înscriere.

05 feb. 2021, 17:55
Claudiu Năsui, noi explicaţii despre scandalul fraudelor cu fonduri europene pentru IMM. „Aşa cum arată lucrurile, e suspect”

Claudiu Năsui a explicat că a cerut Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) să oprească accesul pe platformă.

„Am oprit accesul. Doar STS poate opri accesul”, a precizat Claudiu Năsui, conform Antena3.

Întrebat cine erau persoanele din afara Ministerului Economiei care aveau acces la plaftormă, Năsui a afirmat că a fost vorba depsre „bănci partenere”.

„Erau incluse băncile partenere. Cele 11. Ele sunt partenere externe Ministerului”, a afirmat Năsui.

Citeşte şi: Premierul Cîţu, reacţie în scandalul granturilor pentru IMM-uri: „Am decis că este imperios să se facă o investigație” 

Ministrul Economiei a subliniat că un procent important dintre proiectele declarate eligibile au venit pe ultima sută de metri.

„68% din proiectele eligibile au venit în ultimele 48 de ore. Cele care trezesc suspiciuni”, a spus ministrul.

„Aşa cum arată lucrurile acum e suspect. Am avut discuţii cu premierul”, a adăugat el.

Cât despre contul de administrator de care a dispus pe platformă, Năsui a explicat că el nu a avut acces la date.

„Mi s-a pus la dispoziţie acest cont când am venit în Minister. Nu am avut acces la date”, a afirmat el.

România TV a dezvăluit că ministrul USR-ist, Claudiu Năsui, a avut acces la platforma gestionată de STS şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, platforma de înscrieri ar fi fost accesată şi de Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV.

În joc sunt peste 500 de milioane de euro, bani destinați salvării firmelor mici și mijlocii din România în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

„Ne așteptam să vină multe solicitări în ultima sută de metri pentru că măsura este bazată pe un punctaj și nu pe criteriul de primul venit primul servit. Foarte multe solicitări au punctaj maxim pentru că aplicanții puteau vedea în aplicație care le este punctajul. Astfel puteau să își regleze solicitările în așa fel încât să ajungă la punctajul maxim.

Singurele aplicații care pot trezi suspiciuni sunt aplicațiile venite pe ultima sută de metri cu procente de cofinanțare aproape de limita de cofinanțare dar deasupra liniei. Iar asta pentru că la punctaj egal diferența o făcea cofinanțarea. Nu am niciun indiciu că angajați ai ministerului ar fi dat vreo informație în exterior.

Ce am aflat, însă, este că a existat acces la datele din platformă inclusiv pentru parteneri externi ministerului, cum ar fi băncile partenere. Imediat ce am aflat lucrul acesta, am cerut oprirea accesului. Nu s-a putut face din minister, ci trebuia de la STS, care administrează platforma. În aceeași zi am dat și un comunicat de presă în care am făcut public toate acestea. De asemenea, în fiecare săptămână am anunțat statusul măsurilor 1, 2 și 3. Am luat toate măsurile de transparență și vom continua să facem la fel”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, pentru România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!