Claudiu Năsui recunoaşte că statul român nu şi-a respectat promisiunile făcute antreprenorilor: „Banii europeni promiși antreprenorilor nu au existat niciodată. Statul român este extrem de ineficient”

Ministrul Economiei recunoaşte că statul român nu şi-a respectat promisiunea faţă de antreprenori, aceea de a-i susţine cu bani europeni. Totodată, Năsui condamnă birocraţia de care se lovesc antreprenorii români.

02 aug. 2021, 09:11
Claudiu Năsui recunoaşte că statul român nu şi-a respectat promisiunile făcute antreprenorilor: „Banii europeni promiși antreprenorilor nu au existat niciodată. Statul român este extrem de ineficient”

Claudiu Năsui spune că, în această situaţie, Guvernul s-a văzut pus în situaţia de a le da antreprenorilor banii promişi. Mai exact, Guvernul actual plăteşte, în prezent, datorii din 2018.

Statul român a ajutat antreprenorii prin fonduri europene. Banii europeni promişi antreprenorilor nu au existat niciodată. A trebuit noi, în Guvern, să găsim banii promişi. A trebuit să acoperim promisiuni anterioare. (…) S-a crescut cu 500 de milioane de euro promisiunile făcute. Nu mă interesează cine a fost înainte. Noi plătim datorii de la Start-UP Nation din 2018. Anul acesta eu încă mai cer bani pentru programe din 2018. Trebuie să încetăm acest mod de operare. Nu mai trebuie promişi bani pe care nu-i avem. (…) Statul a făcut o promisiune antreprenorilor şi statul n-a avut banii în cont. Promisiunea politicienilor a fost chiar înainte de campania electorală. Am primit o piatră de moară şi o ducem la bun sfârşit”, a declarat Claudiu Năsui în emisiunea OFF/On The Record de la Aleph News.

Cum îi ajută Ministerul Economiei pe antreprenorii români

Claudiu Năsui a precizat că ministerul pe care îl conduce, pe lângă faptul că a plătit antreprenorii din fonduri europene, a întocmit şi o schemă pentru sectorul HORECA de rambursare a 20% din cifra de afaceri.

Statul român, ce a făcut în timpul pandemiei, sunt nişte măsuri, o parte dintre ele prin fonduri europene o distribuţie de fonduri, granturi, luat bani europeni, dat la antreprenori. Parte din banii aceia europeni care erau promişi nu au existat niciodată, a trebuit noi în guvernul acesta să îi găsim, să îi căutăm, să facem în aşa fel încât să plătim cât mai multă lume, să acoperim promisiuni anterioare.

Citeste si Claudiu Năsui, vești mari pentru reprezentanții HoReCa. ”Un sector care a suferit enorm în pandemie”

Alt lucru pe care l-am mai făcut este tot o schemă pentru cei din Horeca, sectorială, de rambursare a 20% din cifra de afaceri, din scăderea de cifra de afaceri din 2019 şi 2020, o schemă care e foarte bună, dar e foarte bună pentru Horeca. Ideal pentru orice antreprenor şi, dacă mă întrebaţi ca potenţial antreprenor, şi cred că fiecare român este un potenţial antreprenor, este tocmai asta, să îţi facă business-ul cât mai uşor, să mă pot concentra numai pe afacerea mea. Să nu trebuiască să mă gândesc în fiecare an sau fiecare jumătate de an ce acte trebuie să mai depun, ce autorizaţie trebuie să mai iau. Autorizaţii peste autorizaţii. Autorizaţia de funcţionare pe care o iau de la primărie este o autorizaţie care practic vine peste alte autorizaţii, trebuie să te duci la primărie cu autorizaţie de la ANSVSA, toate astea şi apoi ei îţi mai dau încă o autorizaţie peste toate acelea. Sunt nişte piramide din astea de birocraţie. O parte am reuşit să le combatem, anul trecut am avut un pachet de debirocratizare şi transparentizare din care au trecut destul de multe legi„, a mai precizat Năsui în interviul pentru Aleph News.

Claudiu Năsui, acuzaţii grave la adresa statului român: „Este extrem de ineficient”

Ministrul Economiei a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa statului român, opinând că este extrem de ineficient. Totodată, Năsui s-a declarat revoltat de birocraţie:

Aparatul de stat este ineficient, simte să-şi justifice existenţa prin hârtii. Se mută documente din stânga în dreapta. Statul român mai are un instinct: transpune radical directivele. Trebuie debirocratizare şi digitalizare. (…) Statul român este extrem de ineficient. (…) Am combătut o parte din piramidele de birocraţie. Am avut pachete de debirocratizare şi transparentizare. Am debirocratizat modul de înfiinţare al firmelor”, a subliniat Năsui.

Citeste si Claudiu Năsui: Neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluţie pentru păstrarea forţei de muncă în ţară