Claudiu Năsui recunoaşte că a avut cont pe platforma de granturi pentru IMM: „Am folosit acel cont de câteva ori”

Corpul de control al prim-ministrului a demarat o acțiune de verificare, la Ministerul Economiei. La câteva ore după anunţ, Claudiu Năsui a anunţat pe Facebook că a folosit contuld e administrator de câteva ori pe platforma de granturi a IMM-urilor.

11 feb. 2021, 22:38

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, începe să recunoască faptele dezvăluite de Romaniatv.net şi spune că nu este nicio problemă că a avut cont pe platforma de granturi pentru investiție acordate IMM-urilor (Măsura 3), deşi iniţial nu îşi amintea să fi avut el, dar recunoştea că persoane din exterior au avut acces la platformă. A vrut să vadă fiecare pas din procedura de înscriere a IMM-urilor și să o optimizeze, motiv pentru care a folosit platforma de câteva ori în două zile, înainte să fie vreo informație relevantă, scrie Năsui pe contul său de Facebook.

„Sunt acuzat că am avut cont pe platforma de granturi. Nu este absolut nicio problemă. Am vrut să văd fiecare pas din procedură și să o optimizez. Ceea ce am și făcut. Am folosit acel cont de câteva ori și exclusiv în scopul înțelegerii proceselor din spatele platformei și a muncii funcționarilor pentru a crește numărul de procesări pe zi. Ceea ce am și reușit. Am crescut numărul de evaluări de 9 ori în timp record”, a scris Năsui.

Acesta susține că a vrut să optimezeze evaluările, însă cu mult timp înainte să apară informații relevante.

„Pentru că vreau să fiu 100% transparent, am cerut la STS log-ul accesului pe platformă aferente contului meu. După care am primele și singurele accesări în 29 decembrie și 31 decembrie. Deci cu mult înainte să fie vreo informație relevantă. Pe 24 decembrie a fost prima mea zi în minister”, a mai spus Năsui.

Acesta susține că de când a venit în minister a făcut din transparență o regulă. „Am spus că voi duce la bun sfârșit toate măsurile începute de vechiul guvern. Și voi face fix asta. Am avut 3 priorități: deblocarea măsurilor de ajutorare CoVid, operaționalizarea schemei pentru Horeca și reorganizarea ministerului (care se împarte cu cel al energiei). Am avut o abordare activă în toate cele 3 priorități. Am găsit finanțare pentru măsuri (mulțumesc lui Cristian Ghinea). Am încercat să automatizez cât se poate toată procedura (mulțumesc STS-ului care gestionează platforma)”, a mai afirmat Năsui.
Acesta susține că are multe de spus despre această măsură, dar este în desfășurare o anchetă. „Vă promit, însă, că toți cei care au divulgat date cheie (în speță procentul de cofinanțare de la limita eligibilității) au comis fapte penale și vor suporta consecințele”, a mai spus ministrul.

Corpul de control al premierului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni. Acţiunea de control nu a fost inițiată în urma sesizărilor făcute de ministrul USR-ist Claudiu Năsui, ci la solicitarea premierului Florin Cîţu, în urma dezvăluirilor făcute de România TV.
Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator