Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator

Corpul de control al premierului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni. Acţiunea de control nu a fost inițiată în urma sesizărilor făcute de ministrul USR-ist Claudiu Năsui, ci la solicitarea premierului Florin Cîţu, în urma dezvăluirilor făcute de România TV.

11 feb. 2021, 10:12
Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator

Claudiu Năsui şi Ministerul Economiei, în vizorul Corpului de control al premierului. Autorităţile verifică modul în care a fost respectată legea în privinţa Măsurii 3 ce prevede acordarea de granturi pentru investiţie firmelor mici şi mijlocii (IMM), după ce România TV a dezvăluit că există suspiciuni privind modul în care sute de firme din zona Bucureşti-Ilfov au fost declarate eligibile pentru a obţine fonduri europene. Ceea ce a ridicat semne de întrebare a fost faptul că solicitările de finanţare au fost depuse în ultimele 48 de ore până la încheierea perioadei de înscriere şi procentul ridicat de cofinanţare care a făcut departajarea.

Astfel, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor şi a fost influenţat, cel mai probabil, modul de întocmire a listelor cu firmele considerate eligibile, în condiţiile în care parteneri externi ai Ministerului Economiei ar fi avut acces la datele de pe plaforma de înscriere, după ce dezvăluit însuşi ministrul Claudiu Năsui, pentru România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!

Verificările realizate de Corpul de control al prim-ministrului privind suspiciunile de fraudă nu au fost demarate la iniţiativa Claudiu Năsui, chiar dacă acesta a spus că discutase cu premierul Cîţu despre suspiciunile de fraudă cu bani europeni pentru IMM-uri, notează Hotnews.

Un referat întocmit de şeful Corpului de control al premierului, Silviu Gabriel Barbu, și semnat de premierul Florin Cîțu, arată că verificările au fost iniţiate în urma dezvăluirilor apărute în presă. Corpul de control vrea să verifice inclusiv modul în care s-au acordat drepturi de administrator pentru gestionarea platformei, în condiţiile în care Paul Ene, șeful USR Sector 4, ar fi avut acces la date de pe platforma de înscriere pentru IMM-uri, chiar dacă nu are nicio calitate oficială în Ministerul Economiei, după cum au precizat surse pentru România TV.

Inclusiv minsitrul Claudiu Năsui a avut cont de administrator pe platforma, despre care a afirmat că este gestionată de STS. Informaţia a fost, însă, dezminţită de reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care au explicat că Ministerul Economiei este cel care administrează platforma pentru accesarea de fonduri europene pentru IMM-uri.

foto: Dovada că ministrul Claudiu Năsui a avut acces la platformă 

„Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media cu privire la suspiciunile de viciere a înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) și de influențare a listelor finale a IMM-urilor înscrise de către persoane din afara celor care aveau atribuții de acces la platforma electronică, în temeiul dispozițiilor art 1. alin 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 87/ 2020 privind organizarea și funcționarea Corpului de control al prim-ministrului, a unei acțiuni de control la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, având următoarele obiective:

1. Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea platformei destinată înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3
2. Verificarea respectării prevederilor legale privind acordarea și utilizarea drepturilor de administrator pentru gestionarea platformei
3. Verificarea respectării criteriilor de selecție a IMM-urilor înscrise în platformă
4. Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control

Perioada supusă verificărilor va fi de 01.01.2020 – prezent.

În situația în care echipa de control constată că anumite acte sau operațiuni au fost inițiate anterior datei de 01.01.2020, se va putea extinde perioada supusă controlului.

În conformitate cu prevederile legale și în scopul stabilirii adevărului, echipa de control va putea solicita documente, puncte de vedere și orice alte elemente edificatoare și, totodată, va putea desfășura orice activități apreciate ca fiind necesare pentru soluționarea temeinică și justă a obiectivelor stabilite.

Verificările vor fi efectuate de către o echipă stabilită din consilieri ai Corpului de control al prim-ministrului desemnați prin Ordin emis de secretarul de stat, șeful Corpului de control al prim-ministrului.

Totodată, având în vedere complexitatea acțiunii, vă rugăm să aprobați ca, în măsura în care va fi necesar, CCPM să poată solicita sprijinul autorităților sau instituțiilor publice cu experiență în activități similare obiectivelor de control, inclusiv prin atargerea unor specialiști”, se arată în referatul de iniţiere al acţiunii de control, prezentat de Hotnews.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Ministrul Năsui a minţit! STS îl contrazice pe USR-ist în cazul suspiciunii de fraudă la granturile de 500 de milioane de euro! „STS nu administrează platforma şi nu deţine atribuţii privind acordarea rolurilor în platformă! Aceste atribuţii sunt exclusiv în sarcina liderului de proiect!”