Cleric iranian, arestat în România. E acuzat de corupţie în Teheran şi de arestare de jurnalişti în Europa

Un cleric și totodată fost magistrat al regimului de la Teheran, Gholem Reza Mansouri, a fost arestat la 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol, anunţă Radio Europa Liberă.

RomaniaTV.net
14 iun. 2020, 15:40
Cleric iranian, arestat în România. E acuzat de corupţie în Teheran şi de arestare de jurnalişti în Europa

România trebuie să decidă dacă îl extrădează pe un iranian, Gholem Reza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, care este acuzat în țara sa de luare de mită, 500.000 de euro, iar de militanții pentru drepturile omului, de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți.

Curtea de Apel București a amânat până pe 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholem Reza Mansouri, care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanți pentru drepturile omului și Reporterii Fără Frontiere au depus la procurorii germani plângeri împotriva sa sub acuzația de violare gravă a drepturilor omului. Ca judecător în funcție în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii.

În România a fost arestat de poliție și dus în fața judecătorilor pe 12 iunie. Potrivit surselor Europei Libere, Mansouri a fost reținut în baza mandatului de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul țării.

Curtea de Apel București l-a eliberat din arestul Poliției și l-a pus pe Gholam Reza Mansouri sub control judiciar – nu are voie să părăsească România, trebuie să se prezinte, vreme de 30 de zile, în fața autorităților judiciare de fiecare dată când este solicitat și este supravegheat de o divizie specială din cadrul Poliției care se ocupă de persoanele supuse regimului extrădării.

Următoarea înfățișare a lui Gholam Reza Mansouri în fața magistraților români va fi pe 10 iulie. Până atunci, autoritățile române au cerut Iranului să prezinte oficial cererea de extrădare, precum și documentele în baza cărora fostul judecător este acuzat de Teheran de corupție.