Clientul creditului la uşă: sărac, dar comod. Cât costă lenea sau neştiinţa

Pe lângă dobânzile usturătoare, românii care iau credite rapide aleg să plătească comisioane uriaşe pentru a primii banii la uşă. Acest serviciu poate costa chiar mai mult decât dobânda.
Mihai Baniţă
29 feb. 2012, 16:12
Clientul creditului la uşă: sărac, dar comod. Cât costă lenea sau neştiinţa

Creditul la domiciliu este o afacere relativ nou apărută în România. Companiile care acordă aceste împrumuturi – instituţii financiare nebancare – şi-au extins baza de clienţi în anii de criză. Sumele acordate sunt mici şi pe termen scurt, iar dobânzile sunt usturătoare. Însă, în conditiile în care băncile dau greu credite, mai ales către persoane cu venituri mici şi pe termene atât de scurte, creditele la domiciliu sunt o alternativă al împrumuturile de la familie şi prieteni sau din surse mai puţin legale.

Provident Financial, una dintre companiile de profil de la noi, a acordat anul trecut credite de 101 milioane de euro, cu 17% mai mult faţă de 2010. 249.000 de români au apelat la acest serviciu financiar, cu 42.000 mai mult decât în 2010, semn că sectorul împrumuturilor la domiciliu are o creştere importantă.

Clienţii trebuie să dovedească doar că au venituri suficiente pentru a rambursa împrumutul – nu contează dacă sunt înregistraţi ca rău-platnici în Biroul de Credit -, şi sunt păsuiţi dacă nu pot plăti ratele o perioadă. De altfel, nu există nicio penalitate pentru întârzierile la plată, compania bazându-se pe faptul că ratele sunt mici şi suportabile, pentru că sumele date cu împrumut sunt mici.

Valoarea medie a împrumuturilor este de 1.550 de lei, iar scadenţa medie este de un an.

Spre deosebire de alte IFN-uri, compania nu dă credite mai mari de 3.000 de lei, iar oamenii iau, de regulă, 1.200 de lei la primul împrumut. Peste 50% din clienţii firmei sunt cel puţin la al doilea împrumut.

Banii care vin la uşă sunt scumpi

La un împrumut de 1.000 de lei pe 46 de săptămâni, dobânda şi comisioanele sunt de 320 de lei, dacă tranzacţiile se fac printr-un cont bancar. Clienţii care doresc să le vină agentul Provident la uşă şi să le dea banii şi apoi să le încaseze săptămânal sau lunar ratele trebuie să scoată din buzunare încă 425 de lei, adică mai mult decât costurile cu dobânda. Aţi spune că puţină lume ar da aceşti bani pentru comoditate, mai ales că cei mai mulţi au venituri sub medie. De fapt, 95% dintre cei care apelează la astfel de împrumuturi aleg şi opţiunea cu vizite la domiciliu. Aşa că, în loc de 1.320 de lei, la exemplul dat, clienţii trebuie să returneze 1.745 de lei.

Oficialii Provident spun că acest lucru se întâmplă pentru că mulţi clienţi nu au conturi curente sau nu sunt obişnuiţi cu operaţiunile bancare. Aşa că preferă vizita săptămânală a agentului, mai ales că nu există alternativa plăţilor la o casierie a firmei. Pentru companie, acest lucru este benefic nu numai din prisma comisionului, ci şi pentru că plăţile dese şi vizita agentului responsabilizează clienţii.

Nu chiar toată lumea poate să ia bani

Deşi pare a fi un împrumut al săracului, unii sunt atât de săraci – sau nu au venituri la vedere – că nu se califică nici la aceste împrumuturi.

30% dintre cererile care ajung în call-center – primul pas pentru a contracta împrumutul – sunt respinse. La vizita la domiciliu a agentului – următorul pas – încă 50% dintre petenţi sunt respinşi.

Provident are 58 de puncte de lucuru în toată ţara şi 658 de angajaţi. În teritoriu compania acţionează însă prin agenţi (3.474 în 2011, faţă de 2.836 în 2010), care sunt coordonaţi de un manager local, responsabil şi de decizia de a acorda sau nu împrumuturi.

Agenţii câştigă, în medie, 150 de lei pe săptămână, bani pe care îi primesc pentru contractele care se onorează, nu pentru numărul de contracte semnate, şi au în jur de 80 de clienţi. Cei mai mulţi lucrează ca agenţi pentru Provident pentru a-şi rotunji veniturile, pentru că de regulă lucrează în altă parte.

Există şi agenţi dedicaţi meseriei, care au câte 250 de credite de gestionat şi câştigă până la 3.000-4.000 de lei pe lună.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum obții cea mai suculentă friptură. Evită greșelile obișnuite care strică totul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Sondaj nou. Cifrele te lasă fără cuvinte. Care este situația nouă conform sondajului, românii au votat masiv este ireal ce se întâmplă
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania