Climatologul Roxana Bojariu, după supercelula nebuloasă care a adus potopul în Bucureşti: „Vom avea iarăşi astfel de fenomene extreme, nu este ceva ce putem evalua din arhive”

Roxana Bojariu, climatolog, a explicat că furtuna sau alte astfel de fenomene nu vor mai reprezenta excepții, iar orașele, nepregătite pentru aceste transformări, sunt tot mai vulnerabile. Aceasta a avertizat că „nu vom scăpa de ploi”, iar în săptămâna următoare ar putea urma episoade similare.
Filip Stan
11 iun. 2025, 11:56
Climatologul Roxana Bojariu, după supercelula nebuloasă care a adus potopul în Bucureşti:

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că fenomenele extreme de tipul celor care au loivit Bucureştiul sunt tot mai frecvente din cauza încălzirii globale și a lipsei de adaptare a orașelor. „Nu vom scăpa de ploi. Săptămâna viitoare am putea avea iarăși fenomene de acest tip”.

Luni după-amiază, Capitala și județul Ilfov s-au aflat sub cod portocaliu de vreme severă. Mesajele RO-Alert au avertizat populația, însă în mai puțin de o oră străzile au fost acoperite de apă, mai mulți copaci doborâți au blocat drumuri și au avariat autovehicule, iar un mall din Sectorul 6 a fost evacuat din cauza inundațiilor. Pompierii au intervenit la aproape 600 de situații de urgență, iar două persoane au fost luate de viitură în apropierea Bucureștiului.

Când revine canicula în București. Anunțul făcut de meteorologii Easeweather

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în direct la Digi24, că asemenea episoade vor deveni din ce în ce mai frecvente.

Ca intensitate, e clar că am depășit un nivel destul de înalt și vorbim de un fenomen ca natură, normal pentru perioadă: furtunile de vară, cu precipitații abundente sunt ceva normal, numai că intensitatea a fost peste ceea ce eram obișnuiți sau peste ceea ce evaluăm din arhive, dacă ne uităm cu mai multe decenii în urmă. Și e clar un răspuns local la încălzirea globală, o atmosferă mai caldă are o cantitate sporită de vapori de apă, vapori care alimentează sistemele de vreme”, a declarat Bojariu.

Roxana Bojariu: „Am avut combustibil pentru un potop”

Capitala a avut luni toate condițiile pentru o furtună devastatoare, a explicat climatologul: sol încărcat cu umiditate de la ploile anterioare, temperaturi mai ridicate decât în mod normal la început de iunie și un front rece care a destabilizat atmosfera.

A fost foarte cald, mai cald decât ar fi fost normal la început de iunie”, a adăugat climatologul, la Digi 24.

Aveam vapori de apă, pentru că plouase și înainte și, pe de altă parte, temperaturile înalte au evaporat și apa din sol, așa că am avut combustibil foarte mult pentru un potop, când condițiile specifice s-au aliniat. Am avut de-a face și cu o instabilitate atmosferică accentuată de faptul că am avut un front rece care a adus la înălțimi mai mari aer mai rece, aerul cald a fost înlocuit de acest aer mai rece și evident lucrurile au fost mult amplificate”, a explicat Roxana Bojariu.

Florinela Georgescu anunţă noi fenomene extreme: „Vor fi tot mai dese şi cu urmările pe care le-am văzut în Capitală”

Fenomenul nu este singular, orașele din întreaga lume se confruntă cu probleme similare. „Avem inundații în zonele urbane din Spania, din Italia și nu doar, peste tot în lume. Și chiar în România sunt orașe unde, atunci când condițiile specifice aduc un astfel de sistem de vreme, vorbim iarăși de inundații urbane”, a adăugat Roxana Bojariu.

Mai mult, tot în cursul zilei de luni, județul Prahova s-a aflat sub cod roșu de grindină, în timp ce Buzău și Argeș erau sub cod galben de inundații.

Infrastructura urbană joacă și ea un rol negativ, deoarece betoanele nu mai permit infiltrația apei, iar sistemele de canalizare sunt depășite. „Orașele, din păcate, sunt pe de o parte și sursă a cantități mari de gaze cu efect de seră, în principal orașele emit cel mai mult, dar pe de altă parte reacționează și amplifică schimbarea climatică local, datorită mediului artificial construit. Așa cum s-a și evidențiat până acum, pentru că apa nu mai are unde să se infiltreze. Dar sunt soluții, așa că orașul e parte a problemei și ar trebui să îl facem și parte a soluției.”

EXCLUSIV Roxana Bojariu: "Valurile de căldură vin tot mai devreme"

Deși temperaturile au mai scăzut, riscul nu a trecut. „Vom avea o perioadă un pic mai liniștită zilele ce urmează, pentru că s-a mai răcit un pic, dar nu vom scăpa de ploi. Săptămâna viitoare am putea avea iarăși fenomene de acest tip. Dar evident, trebuie să urmărim prognozele. Cu cât ne apropiem, cu atât vedem mai clar și nowcastingurile sunt foarte importante, pentru că furnizează detalii despre fenomenele extreme”, a avertizat climatologul.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a confirmat la rândul său că fenomenul de luni nu este izolat și a atras atenția că orașele din România nu sunt pregătite pentru a face față unui climat tot mai agresiv.,

Ministrul Mediului, despre teoria că plouă pentru că au fost oprite rachetele anti-grindină: Sută la sută fals. Nu există nicio asociere directă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a respins ipoteza că ar exista vreo legătură între rachetele anti-grindină şi precipitaţiile abundente din ultima perioadă, el apreciind că rolul rachetelor este tocmai de a proteja culturile agricole.

Întrebat, marţi seară, la Digi24, cum răspunde teoriei din mediul online potrivit căreia în sfârşit sunt mai multe ploi pentru că au fost oprite rachetele anti-grindină, ministrul Mircea Fechet a afirmat: ”Sută la sută fals. Nu există nicio asociere directă între ce s-a întâmplat ieri în Bucureşti şi rachetele anti-grindină. Rolul acestora este tocmai acela de a nu ne trezi cu toate culturile agricole compromise. Am avut în ultimele săptămâni episoade de acest gen, fiind compromise multe suprafeţe de culturi agricole”.

Ministrul a precizat că ştiinţa trebuie llăsată să-şi spună cuvântul, pentru că vine în sprijinul fermierilor. ”Eu cred mult în ştiinţă, am participat la întâlniri cu fermierii, mai mult sau mai puţin conspiraţionişti, care spuneau că acele rachete îi lasă fără precipitaţii. Însă eu cred că trebuie să lăsăm ştiinţa să îşi spună cuvântul. Nu există o soluţie perfectă pentru  toate. Şi când mergi la medic s-ar putea să nu ai reţeta perfectă. Dar beneficiile mecanismului anti-grindică sunt dovedite”, a comentat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a afirmat, marţi seară, că „mecanismul RO-Alert salvează vieţi, dar nu de unul singur, fiind necesară o procedură clară pentru ca acest sistem să îşi îndeplinească scopul. Ştiu că sunt mulţi oameni care au dezactivat sistemul RO-Alert. Cred că mecanismul de alertă timpurie este benefic, fie că ne referim la un pericol legat de un fenomen meteo extrem, fie că ne referim la un alt pericol, poate că este un urs care se plimbă în zona respectivă. Dincolo de faptul că este neplăcut să te trezească o astfel de alarmă noaptea la ora două, cred foarte mult în avertizarea cetăţenilor. RO-Alert este un mecanism folosit intens în ultima perioadă şi, slavă Domnului, că putem folosi o astfel de tehnologie”, a declarat ministrul Mircea Fechet, marţi seară, la Digi24.

Totodată, el consideră că este important ca mesajele RO-Alert să fie precise, adică să fie adresate oamenilor care sunt în acel moment într-o zonă cu potenţial risc.

Este important să ţintim foarte bine, pentru că dacă primeşti RO-Alert şi constaţi apoi că nu a mai plouat aşa cum scrie în mesaj şi a plouat la 20 de kilometri distanţă atunci îţi pierzi încrederea. Mecanismul în sine salvează vieţi, dar nu salvează de unul singur. RO-Alert fără o structură bună, fără un comandament local pentru situaţii de urgenţă, fără nişte măsuri certe, o procedură în care toată lumea să ştie ce are de făcut, în minute de la  declanşarea unui eveniment cu potenţial risc, nu îşi îndeplineşte scopul”, a mai afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Barem limba română Evaluare Națională 2025. Cum se rezolvau subiectele și ce notă poți obține. Update
Capital.ro
Anunț despre serviciul militar obligatoriu. Totul e clar. Toată lumea se pregătește de luptă
Playtech.ro
Țara europeană cu cele mai sigure autostrăzi. Aici se înregistrează cele mai puține accidente rutiere
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
Val de căldură peste România: Cum eviți insolația și deshidratarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Playsport.ro
Mihai Leu, în comă indusă după o operație dificilă. Fostul mare pilot e...
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Iranul a atacat baza aeriană a americanilor din Qatar. Administrația Trump confirmă că a știut dinainte de atac
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Taxa pe boală revine: toate concediile medicale vor fi impozitate cu CASS. Programul de guvernare elimină excepțiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească