Clinica de Chirurgie Cardiacă Timişoara şi-a întrerupt activitatea din cauza lipsei medicamentelor

Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara şi-a întrerupt activitatea, nemaifiind făcute intervenţii din cauza lipsei de medicamente, afirmă şeful clinicii, în timp ce directorul institutului spune că acesta nu e abilitat să furnizeze astfel de informaţii.
Romania TV
01 apr. 2013, 10:02
Clinica de Chirurgie Cardiacă Timişoara şi-a întrerupt activitatea din cauza lipsei medicamentelor

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, Marian Gaşpar, a anunţat, luni, că activitatea chirurgicală este întreruptă întrucât nu sunt bani pentru materiale sanitare şi medicamente.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni şi semnat de prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, din 26 martie clinica şi-a întrerupt activitatea chirurgicală din cauza lipsei de medicamente şi materiale sanitare.

„Am primit adrese de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş şi de la Prefectura judeţului Timiş, prin care se atenţionează direcţiunea spitalului şi şefii de secţie că pacienţii nu pot să-şi cumpere materiale şi medicamente pe perioada spitalizării, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar, spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar şefii de secţie să răspundă personal de încălcarea legii. Situaţia este şi mai dramatică în Departamentul de Cardiologie Intervenţională, unde ajung cazurile de urgenţă cu infarct miocardic acut, pentru care nu există materiale necesare actului terapeutic. Fără o intervenţie de urgenţă în primele ore de la infarct, aceşti pacienţi pot muri”, spune şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă.

Potrivit acestuia, până acum pacienţii îşi cumpărau o parte din materiale şi medicamente pe care spitalul nu avea bani să le achiziţioneze din programele naţionale de cardiologie şi din veniturile pe caz rezolvat, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Chiar dacă erau asigurate materialele din Programul Naţional de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente pentru că aveam urgenţe de peste 70 de cazuri pe lună. Nimeni nu poate programa câte cazuri pot face infarct într-o lună (…) Dacă pacienţii în disperare de cauză vor să-şi cumpere materiale cu resurse personale pentru sănătatea proprie, potrivit legii nu au voie. Medicii se găsesc în situaţia neplăcută de a nu putea efectua actul medical sau, dacă trimit pacientul să-şi cumpere materiale de la farmacii, să fie reclamaţi ulterior, tocmai de beneficiarii actului salvator, adică pacienţii”, afirmă Gaşpar.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, Ranko Szuhanek, a declarat că medicii clinicii nu au fost anunţaţi despre întreruperea activităţii chirurgicale.

„Domnul Gaşpar nu este abilitat să dea astfel de comunicate, colegii nu au primit nimic în scris despre întreruperea activităţii. Lipsa de materiale e cronică şi e în toată ţara. În clinică lucrează zece medici plus personalul aferent. Prin programele de sănătate avem de tratat 45 de pacienţi lunar, noi am făcut dublu, iar banii sunt 40 la sută din ce am avut anul trecut”, a declarat Szuhanek.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara se fac, anual, aproximativ 850 de operaţii pe cord.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Video șocant cu Lamborghini-ul lui Diogo Jota în flăcări! Imagini terifiante ale accidentului mortal la câteva secunde după petrecerea sa
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs