Clipele de groază de la Matei Balş, descrise de un pacient care a supravieţuit incendiului: „Nu ştiam dacă nu ne-au părăsit”

Un pacient internat la Matei Balş a povestit clipele de groază prin care a trecut imediat după incendiul devastator de vineri dimineaţă, în care patru persoane şi-au pierdut viaţa.

29 ian. 2021, 10:31
Clipele de groază de la Matei Balş, descrise de un pacient care a supravieţuit incendiului: „Nu ştiam dacă nu ne-au părăsit”

„Singurul lucru pe care l-am auzit a fost „Rămâneți în camere”, când a început să fie fum peste tot. După aceea, a fost explozia, s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul la care eram legat și s-a făcut liniște”, a spus un pacient care era internat la Institutul „Matei Balş”, pentru televiziunea Aleph News.

Bărbatul internat a mai precizat că „minute în șir se auzeau doar pompierii la parter”.

Citeşte şi Incendiu la „Matei Balş”. Mesajul sfâşietor al lui Eugen Iancu, tatăl unui tânăr decedat după tragedia din Colectiv: „Suntem singura ţară care nu învaţă nimic”

Nimeni nu spunea „Stați linistiți, venim să vă scoatem” sau ceva, să ştii că nu te-au părăsit acolo!”, a adăugat sursa citată.

Incendiul de la Matei Balş a afectat patru saloane. În momentul declanșării incendiului în clădire erau 112 persoane. Trei persoane au murit carbonizate, iar alta a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Citeşte şi Incendiul de la Matei Balş, în presa internaţională. Euronews: „Încă un spital în flăcări în România, după trei luni”

Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5.

Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balş” a afirmat că starea pacienţilor internaţi în cele patru saloane era medie spre severă. “Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (…) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.