Clipul video primit de ministrul Mediului de la celebrul Ghiță Ciobanul. „Am putut să-l urmăresc cu mare greutate”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a primit un clip video de la ciobanul Ghiță.

25 oct. 2023, 16:22
Clipul video primit de ministrul Mediului de la celebrul Ghiță Ciobanul. „Am putut să-l urmăresc cu mare greutate”

Ghiță Ciobanul a ajuns cunoscut în showbiz în urma reclamelor de pe tv la o companie de servicii de telecomunicații. Bărbatul i-a dat un mesaj ministrului, după atacul sângeros de la stâna sa.

Ministrul Mediului a dezvăluit că a primit un video de la cioban pe care abia a reușit să-l urmărească fiindcă apăreau animalele lui ucise de lup.

Citește și Ce este venitul minim de incluziune. Va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei

„Primesc săptămânal, dacă nu zilnic, la minister și pe WhatsApp, pe telefonul personal, imagini și filmulețe cu animale omorâte de urs. Cred că acum 3-4 zile mi-a trimis celebrul Ghiță Ciobanul un film pe care am putut să-l urmăresc cu mare greutate cu animalele lui omorâte de un lup. Cu tot ceea ce presupune o astfel de scenă! Iar eu, ca ministru al Mediului, sunt responsabil și pentru speciile din listele cu interes comunitar, dar nu pot pune niciodată nimic înaintea vieții omului.

Se pare că legislația, așa cum este ea astăzi, nu rezolvă problemele pe care le avem. Pentru că, pe de o parte, numărul atacurilor urșilor nu a scăzut, numărul apelurilor la 112 e la fel de crescut și în același timp trebuie să ne asigurăm că respectăm legislația Uniunii Europene. Ursul, fiind o specie de interes comunitar, respectăm toate dispozițiile legale în materie de biodiversitate. Discutăm aici de directiva habitate, în primul rând, care spune, pe românește, că poți să faci ce vrei tu ca stat membru! Nimeni nu te împiedică să iei măsuri atunci când viața omului e în pericol sau când animalele din gospodărie sunt atacate.

Tanczos Barna mi-a lăsat „moștenire” ordinul de prevenție și intervenție. El viza aproximativ 500 de exemplare de urs brun pentru împușcare, acel ordin a parcurs o procedură administrativă, l-am trimis Academiei Române pentru că în astfel de situații și Academia Română trebuie să fie de acord. Academia a fost de acord cu împușcarea a doar 140 de exemplare pentru cota de prevenție și numai 80 de exemplare pentru cota de intervenție” a explicat ministrul.

Reamintim că la finalul mandatului, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a emis un ordin care deschide posibilitatea împușcării a aproape 500 de urși. Acest ordin se referă la „cotele de prevenție la urs brun” și a fost emis pe motivul numărului crescut de urși care au atacat oameni și animale. În replică, ecologiștii și-au exprimat dezacordul față de această măsură, susținând că nu se iau măsuri adecvate pentru a ține urșii departe de localități. Mai mult, acest ordin ar putea permite vânătoarea urșilor în scopuri de trofee. Mircea Fechet, actualul ministru al Mediului, a dat asigurări în presă, cu ceva timp în urmă, că „speciile protejate nu vor fi supuse vânătorii în scopuri de trofee”, a spus ministrul în cadrul unui interviu pentru DCnews.

Citește și Cât câștigă un vânzător la patiseria Luca! Suma incredibilă pe care ajung să o încaseze și ce beneficii au acești angajați