Clotilde Armand, împuternicită să recalculeze tarifele cu Romprest. „Bătaia de joc în ceea ce privește cheltuirea banului public trebuie să ia sfârșit”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a obţinut în şedinţa de joi a Consiliului Local o împuternicire pentru a putea fi recalculate tarifele Romprest.

24 iun. 2021, 22:00
Clotilde Armand, împuternicită să recalculeze tarifele cu Romprest. „Bătaia de joc în ceea ce privește cheltuirea banului public trebuie să ia sfârșit”

Edilul sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat că a reuşit să-i convingă pe consilierii locali de necesitatatea unui „control strict” privind modul în care firma Romprest a tarifat serviciile de salubritate din Sectorul 1.

„După o muncă de 8 luni de zile, am reușit să-i conving pe consilierii locali de necesitatea unui control strict asupra modului în care Romprest a tarifat, de-a lungul timpului, serviciile de salubrizare de pe raza Sectorului 1. Am introdus acest proiect de hotărâre de mai multe ori pe ordinea de zi și, într-un final, astăzi, a fost votat. Din respect pentru banul public și pentru comunitatea locală, trebuie să plătim prețul corect pentru serviciile pe care le prestează operatorul de salubrizare.

De astăzi primarul Sectorului 1 a fost împuternicit de către Consiliul Local al Sectorului 1 să verifice modul de stabilire a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare pentru perioada 2011-2021. Potrivit proiectului de hotărâre, această activitate se va realiza prin luarea în calcul a costurilor necesare și utile prestării serviciului public de salubrizare pe raza teritorială a Sectorului 1 de către Compania Romprest Service SA conform prevederilor Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.

Bătaia de joc în ceea ce privește cheltuirea banului public trebuie să ia sfârșit”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Clotilde Armand a făcut această solicitare, în condiţiile în care consilierii liberali au anunţat că vor depune amendamente la propunerile de CL privind derularea operațiunilor de control și negocierea contractului cu operatorul de salubritate din Sectorul 1.

„O să solicit împuternicirea primarului pentru a recalcula tarifele operatorului de salubritate conform legii şi, dacă nu va accepta operatorul de salubritate, pentru a rezilia contractul”, a spus Clotilde Armand, în şedinţa Consiliului Local.

Primarul Sectorului 1 a mai precizat că pe ordinea de zi este şi un proiect pentru rezolvarea problemei sortării deşeurilor.

„În urmă cu o săptămână am avut o discuţie şi a existat o soluţie temporară pentru rezolvarea crizei salubrizării, aici în Sectorul 1. Dumneavoastră, Consiliul Local, sunteţi în măsură şi sunteţi abilitat să daţi dezlegarea pe termen lung a acestei probleme. Şi vă rog să vă aplecaţi cu toată responsabilitatea asupra propunerilor pe care primarul le face, să le discutaţi şi să luaţi cea mai bună hotărâre în interesul locuitorilor Sectorului 1. Vă asigur, în continuare, de întreaga responsabilitate a Prefecturii pentru a vă ajuta în demersurile pe care dumneavoastră le faceţi, interesul pe care şi Prefectura îl urmăreşte este acelaşi cu cel urmărit de dumneavoastră şi anume interesul locuitorilor din sector”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica, conform Agerpres.

Citeşte şi: Situaţie revoltătoare într-o şcoală din Buzău. Un profesor a agresat sexual o elevă de 12 ani într-o încăpere a instituţiei

Clotilde Armand ameninţă Romprest cu recalcularea tarifelor. Mesajul autorităţilor: „Sectorul 1 va face o negociere fără publicare”

De altfel, Ionel Tescaru, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a subliniat că printre măsurile stabilite în urma controalelor a fost ca Primăria Sectorului 1 să elaboreze şi aprobe documentaţia de atribuire a activităţii de sortare a deşeurilor municipale provenite din Sectorul 1 şi să iniţieze procedura de atribuire a contractelor, aşa cum prevede legea  achiziţiilor.

„Sectorul 1 va face, prin Direcţia de Investiţii/Achiziţii, va iniţia documentaţia de atribuire a sortării şi, în acelaşi timp, va face o negociere fără publicare – pentru că este un serviciu esenţial această activitate de salubritate – până la finalizarea procedurii de licitaţie. Va face achiziţie fără publicare cu 3-5 operatori de salubrizare ce vor depune şi pe care Sectorul 1 îi invita să facă oferte. Eu doar rog aparatul de specialitate din Primăria Sectorului 1 să fie atent la faptul că, în acest moment, mai există o activitate de gestiune directă prin acea Direcţie. Deci, în Sectorul 1 nu pot fi două tipuri de activităţi. Până la realizarea investiţiei staţiei de sortare – e o idee foarte bună să se facă propria staţie de sortare – va funcţiona gestiunea delegată, cu licitaţii, cu achiziţie directă, în prima parte. Dar gestiunea directă, vă rog foarte mult, să fie suspendată pe perioada celor 3 ani, pentru că nu pot fi două tipuri de gestiuni: şi directă şi delegată. Cel puţin din documentele pe care le-am consultat noi”, a declarat Ionel Tescaru, potrivit sursei citate.

Cât despre renegocierea cu Romprest, Tescaru a explicat că acest lucru trebuie să plece de la noile cerinţe decise de autoritatea locală.

„Doamna primar a vorbit şi despre tarife şi negociere. Cu puţin timp înainte, am vorbit cu doamna primar în birou: renegocierea – e normal, autoritatea contractantă oricând solicită informaţii privind tarifele, este în interesul cetăţenilor – am stabilit câteva linii directoare, dar totul trebuie să plece de la noile cerinţe pe care le hotărâţi dumneavoastră împreună cu conducerea Primăriei, cu primarul, a noilor condiţii: frecvenţe de măturat, de spălat, de ridicare. Trebuie plecat de la condiţii şi atunci se va solicita o nouă ofertă de preţ şi o analiză riguroasă, transparentă şi, în final, în beneficiul tuturor”, a adăugat Ionel Tescaru.

Citeşte şi: Continuă războiul de la Sectorul 1, dintre consilierii locali PNL şi primarul Clotilde Armand: „Cetăţenii s-au săturat să trăiască printre mormane de gunoaie”