Clubul de Presă, reacție virulentă după amenda CNA pentru RomâniaTV: „Au săvârșit un abuz de mari proporții! Membrii CNA hingheresc casele de presă din domeniul audiovizualului! CNA a intervenit brutal în disputa dintre doi jurnaliști, Victor Ciutacu și Cătălin Tolontan!”

Clubul de Presă a avut o primă reacție după ce postul de televiziune România Tv a fost amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) penteu emisiunea lui Victor Ciutacu, "Punctul Culminant", în care s-a dezbătut cazul jurnalistei Iulia Marin.

27 apr. 2023, 19:47
Clubul de Presă, reacție virulentă după amenda CNA pentru RomâniaTV: „Au săvârșit un abuz de mari proporții! Membrii CNA hingheresc casele de presă din domeniul audiovizualului! CNA a intervenit brutal în disputa dintre doi jurnaliști, Victor Ciutacu și Cătălin Tolontan!”

Clubul de Presă spune că CNA a avut un comportament stalinist și că putem vorbi de un abuz de mari proporții.

“Intervenind brutal in disputa dintre doi jurnalisti, Victor Ciutacu, de la Romania TV si Catalin Tolontan, de la Libertatea, reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului au savarsit un abuz de mari proportii. Sanctionand cu 100.000 de lei postul Romania TV. In acest scop, au utilizat un anumit expert CNA, Mugur CIUMAGEANU, care, asa cum a dovedit cu probe Iosefina Pascal, membru al Grupului de Initiativa al Clubului de Presa, este de fapt membru al ActiveWatch, are o relatie personala de prietenie cu Mircea Toma, membru marcant CNA, si are un istoric de probleme de integritate in domeniul profesional si este cel care, aflandu-se in conflict de interese, a determinat mai multi psihologi sa semneze petitia in baza careia CNA a sanctionat Romania TV. Un alt membru CNA, Cristina Ancuta Pocora, si-a permis sa ameninte – si avem inregistrarea – Romania TV, ca poate ramane fara licenta la urmatoarea solicitare de prelungire, motivul invocat fiind ‘conduita postului’. Mai mult, doamna Pocora a sustinut ca radiodifuzorii nu s-au solidarizat cu cei de la Romania TV pentru ca au inteles ca e vorba doar de o rafuiala cu Libertatea si nu au vrut sa se compromita. Un alt membru al CNA, Mircea Toma, desi neaga, in mod repetat, ingerinta CNA in politica editoriala a postului, a declarat ca institutia desfasoara ‘un proces educativ’ si ca ‘procesul editorial se poate imbunatatii’ daca ‘feedbackul nostru este exprimat atat prin sanctiuni, cat si prin ‘recomandari’.

Citește și Cele trei mari anchete în cazul Iuliei Marin, jurnalista de la Libertatea care și-a pus capăt zilelor. A fost deschis dosar pentru moarte suspectă

In a doua parte a sedintei a fost amendat cu 10.000 de lei si somatie publica postul Realitatea PLUS pentru ca membrii CNA au considerat ca moderatorul, Anca Alexandrescu, nu ar trebui sa discute despre problemele din campania de vaccinare, spunand ca promoveaza ‘teorii ale conspiratiei’, desi a avut invitati din domeniul medical. Un singur membru al CNA a votat impotriva sanctiunii, argumentand ca moderatorul are dreptul la opinie si sa dezbata teme de interes public.

Ii solicitam cu insistenta domnului Marcel Ciolacu, ca in calitatea domniei sale de presedinte PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor, sa intreprinda toate diligentele necesare pentru ca, de urgenta sa fie reprogramata dezbaterea care a fost amanata la Comisia pentru Cultura a Camerei Deputatilor, dezbatere la care am solicitat sa fie prezenti si cativa reprezentanti ai Clubului de Presa. Facem precizarea ca, in vederea acestei dezbateri, am prezentat si conducerii Camerei Deputatilor, conducerii Senatului si sefilor celor doua comisii, un numar semnificativ de probe care demonstreaza ca, in mod deliberat, membrii CNA hingheresc casele de presa din domeniul audiovizualului. Aceeasi solicitare o adresam si conducerii partidului AUR, care ne-a sustinut si a determinat initial, cel putin la Camera Deputatilor, punerea pe ordinea de zi a respectivei dezbateri.

Citește și Altar de flori la trustul Ringier din Elveția după decesul Iuliei Marin. Board-ul a confirmat în scris investigarea lui Tolontan

Le reamintim tuturor celor interesati ca in data de 3 mai, de Ziua Libertatii Presei, vom organiza prima Conventie Nationala in Bucuresti, intr-o locatie si un interval de timp pe care le vom preciza ulterior”.