Cluj: 16 primării au restituit Guvernului aproape 2,5 milioane lei

Un număr de 16 primării din judeţul Cluj au restituit Guvernului, până joi, aproape 2,5 milioane de lei primiţi la începutul lunii aprilie din fondul de rezervă, suma totală care va fi returnată Executivului fiind de peste 10 milioane de lei, reprezentând jumătate din banii primiţi.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 11:48
Cluj: 16 primării au restituit Guvernului aproape 2,5 milioane lei

Potrivit unei informări transmise, vineri, de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj la solicitarea Mediafax, în judeţ a fost alocată din fondul de rezervă al Guvernului, conform HG nr. 255/ 2012, suma de 20,4 milioane de lei pentru 45 de unităţi administrativ-teritoriale, primării şi Consiliul Judeţean.

„Conform HG nr. 255/ 2012 privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 cu suma de 20,4 milioane de lei pentru un număr de 45 de unităţi administrativ-teritoriale. Până la data de 8 mai au solicitat repartizarea sumelor alocate 29 de unităţi administrativ-teritoriale, suma fiind de 12.020.000 de lei. Până la data de 10 mai, au restituit conform OUG nr. 15/ 2012 suma de 2.443.000 de lei 16 unităţi administrativ – teritoriale dintre cele 29”, se arată în document.

Directorul DGFP Cluj, Mihai Costin, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că mai multe primării nu au apucat să solicite instituţiei repartizarea sumelor alocate, urmând să facă acest demers ulterior.

„Din cei 20,4 milioane de lei alocaţi unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Cluj s-au repartizat doar 12 milioane de lei, din care aproape 2,5 milioane de lei s-au restituit Guvernului. Cele 29 de unităţi s-au grăbit să solicite banii, dar au fost şi altele care nu au apucat să solicite repartizarea banilor, şi care urmau să facă acest demers ulterior, în funcţie de necesităţi. Nu se aşteptau să trebuiască să returneze banii. De aici apare diferenţa de 8 milioane de lei, bani care nu au mai fost repartizaţi şi care au rămas în conturile Finanţelor”, a explicat Costin.

El a spus că, în total, judeţul Cluj va restitui Guvernului peste 10 milioane de lei, jumătate din suma alocată iniţial.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.