Clujenii se revoltă împotriva companiei care facturează apa de ploaie la preț de apă potabilă: ”Este hoție pe față!”

Situație inedită la Cluj-Napoca, acolo unde mai mulți locuitori acuză faptul că sunt obligați să plătească apa de ploaie la același tarif cu cea potabilă.

11 mart. 2024, 11:25
Clujenii se revoltă împotriva companiei care facturează apa de ploaie la preț de apă potabilă: ”Este hoție pe față!”

La Cluj Napoca, oamenii spun că au ajuns să plătească o taxă pe apa de ploaie, iar modul de tarifare nu le-a fost suficient de clar explicat. Cert este că taxele nu sunt deloc mici, mai ales pentru cei care locuiesc la casă.

Un clujean a fost taxat cu 22 de lei lunar pentru apa pluvială, în condițiile în care precipitațiile au fost minime. Acest sistem de taxare pare să ignore logica de bază și realitatea cotidiană, aducând în discuție eficiența și corectitudinea metodelor de calcul utilizate.

”Să vedeți ce amuzant este la casă când plătești apa pluvială mai mult decât cea consumată+canal și nu îți scade factura sub 250 lei nici când ești plecat 2 săptămâni de acasă. Se calculează în funcție de ce volum de precipitații raportează nu ştiu ce Agenție – este pe site-ul lor modalitatea de calcul, în funcție de suprafața acoperișului. Hoție pe fata”, mai spune un clujean, potrivit Ştiri de Cluj.

Indignarea este amplificată de răspunsurile evazive sau amuzante primite de la autorități sau compania de apă. Unul dintre locuitorii care a făcut plângere a primit un răspuns în care i s-a explicat că taxarea se bazează pe raportările Agenției Naționale de Meteorologie, indiferent de condițiile meteorologice reale.

Citește și: Premieră în rândul BOR. Sfântul Sinod îi obligă pe preoți să fie neutri în timpul campaniei electorale

”Eu am făcut plângere la ei (n.r compania de apă), și mi-au răspuns că se ia după ce transmite ANM, plouă sau nu depinde de ce zice Busu”, mai spune un clujean.

Mai mult, cetățenii sunt sfătuiți să nu folosească apa pentru udarea grădinilor, în ciuda faptului că sunt taxati pentru apa de ploaie colectată pe acoperișurile lor, ceea ce ridică întrebări legate de echitatea și raționalitatea sistemului de taxare.

Situația din Cluj nu este un caz izolat, ci mai degrabă reflectă o problemă mai largă cu care se confruntă multe comunități: gestionarea ineficientă și adesea inechitabilă a resurselor de apă. Povestea locuitorilor din Cluj scoate în evidență nevoia urgentă de transparență, corectitudine și adaptare a politicilor de mediu și taxare la realitățile secolului 21, unde conservarea resurselor naturale și sustenabilitatea ar trebui să fie la ordinea zilei.

În lipsa unor soluții concrete și a unui dialog deschis între autorități și cetățeni, frustrarea și neîncrederea continuă să crească, punând presiune pe sistemul de gestionare a apei și cerând măsuri imediate pentru corectarea acestor discrepanțe evidente.

Citește și: Dan Morega, fostul prefect de Gorj, s-a urcat iar la volan deși nu mai are permis. Este a cincea oară, iar polițiștii au decis dosar penal