CM 2014. Lovitura de începere a Campionatului, executată de o persoană paralizată. Află cum va reuşi

Un paraplegic se va ridica din scaunul cu rotile, va face câțiva pași și va lovi cu piciorul în minge, dând lovitura de începere a Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia 2014, pe Arena Corinthians din Sao Paolo, conform unui material publicat de Popular Science.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 15:04
CM 2014. Lovitura de începere a Campionatului, executată de o persoană paralizată. Află cum va reuşi

Persoana care suferă de paralizie a membrelor inferioare va putea să meargă și să lovească mingea de fotbal datorită unui exoschelet controlat cerebral, în cadrul Proiectului Walk Again. Acest exoschelet este alimentat de baterii și a fost conceput de o echipă internațională de oameni de știință, scrie Agerpres.

Faptul că o persoană paraplegică va da lovitura de începere a CM 2014 în cadrul meciului Brazilia — Croația, marchează începutul sfârșitului pentru scaunele cu rotile, echipamente la care medicina va renunța în viitorul apropiat, conform coordonatorului acestui proiect, neurologul Miguel Nicolelis de la Universitatea Duke.

Încă de anul trecut, Miguel Nicolelis a înțeles că acest campionat mondial reprezintă ocazia perfectă pentru a obține o victorie în numele științei. Exoscheletul conceput de echipa sa este format dintr-o cască dotată cu un microcip pe partea interioară, un tricou dotat cu senzori, proteze metalice pentru picioare și o baterie purtată într-un rucsac. Acest exoschelet este pus în mișcare de comenzi emise de creierul celui care-l poartă. Cipul din cască preia impulsurile nervoase de la creier și le transformă în limbaj digital, punând în mișcare exoscheletul. Tricoul dotat cu senzori vibrează pentru a spori senzația de mișcare a utilizatorului și elimină nevoia acestuia de a privi spre picioare pentru a vedea dacă se deplasează în direcția aleasă.

Principalul progres înregistrat față de proiectele anterioare de proteze exoscheletice constă în ușurința cu care persoana paraplegică controlează acest sistem cu puterea gândului. „Interacțiunea dintre pacient și exoschelet este atât de vie, atât de naturală, încât acesta se simte ca și cum ar merge pe propriile lui picioare”, a explicat Miguel Nicolelis.

La acest proiect a lucrat o echipă formată din 166 de neurologi, roboticieni și tehnicieni din șase țări. Proiectul a început în ianuarie 2013, cu 18 luni înainte de fluierul de start al CM 2014.

În cursul acestei primăveri, prototipul de exoschelet a fost supus ultimelor teste în Franța, în timp ce la Sao Paulo, un grup de 8 paraplegici — dintre care va fi ales unul pentru a da lovitura de începere — s-a antrenat pe un simulator în realitatea virtuală pentru a putea folosi exoscheletul. „Până la sfârșitul lunii mai, toți pacienții se puteau deplasa cu ușurință în cadrul testelor din realitatea virtuală”.

„Cea mai mare provocare a fost învingerea scepticismului. Noi am știut că este un obiectiv posibil, însă majoritatea oamenilor cu care am intrat în contact nu credeau că vom reuși”, a explicat Nicolelis.

În prezent, echipa lui Nicolelis lucrează la un prototip mai avansat de exoschelet, ce va fi operat prin intermediul unui microcip implantat direct în creierul utilizatorului. Un astfel de implant direct va avea drept rezultatul adunarea unui volum mai mare de date neuronale, iar rezultatul va fi o fluiditate crescută a mișcării și deplasării cu ajutorul exoscheletului.

„Nu am nicio îndoială că peste 10 ani vom vedea oameni mergând pe stradă cu ajutorul acestor dispozitive”, a mai precizat el, adăugând că este convins că peste 30 de ani persoanele paralizate vor putea chiar să se înscrie în competiție la olimpiade.