CM 2022: Anglia şi SUA merg în optimi, Iran şi Ţara Galilor părăsesc Qatarul

Cupa Mondială de fotbal - Grupa B: Victorii pentru Anglia şi Statele Unite, care se califică în optimi. În faza următoare, Anglia - Senegal şi Olanda - SUA.

29 nov. 2022, 23:12
CM 2022: Anglia şi SUA merg în optimi, Iran şi Ţara Galilor părăsesc Qatarul

Echipele naţionale ale Angliei şi Statelor Unite s-au calificat marţi în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal. Anglia a dispus cu 3-0 de Ţara Galilor, în timp ce reprezentativa SUA a învins Iranul cu 1-0.â

În grupa B, Anglia a învins Ţara Galilor cu 3-0, prin golurile marcate de Marcus Rashford (min. 50, 68) şi Phil Foden (min. 51). Anglia a marcat 9 goluri şi a primit doar două în cele trei meciuri disputate în grupa pe care a şi câştigat-o, cu 7 puncte.

Pe locul secund s-a clasat echipa Statelor Unite, victorioasă la limită, scor 1-0, în meciul cu naţionala Iranului. Golul marcat de Christian Pulisic în minutul 38 a adus calificarea americanilor în optimi.

Cupa Mondială din Qatar. Fără surprize în grupa A: Ţările de Jos şi Senegal merg în optimi

Pe primul loc în grupa B s-a clasat Anglia (7 puncte), urmată de Statele Unite (5 puncte), Iran (3 puncte) şi Ţara Galilor (1 punct).

 

Autorităţile iraniene au anunţat, marţi, că au eliberat doi foşti jucători ai echipei naţionale, arestaţi în urma protestelor din Teheran, informează L’Equipe.

Cei doi foşti internaţionali au fost eliberaţi doar cu câteva ore înainte de meciul decisiv pe care Iran îl va susţine marţi cu echipa naţională a Statelor Unite, un important adversar ideologic al regimului de la Teheran.

Cei doi foşti internaţionali sunt Voria Ghafouri (35 de ani) şi Parviz Boroumand (50 de ani). Ghafouri este fundaş dreapta, încă activ, şi a fost arestat săptămâna trecută în timpul unei manifestaţii şi acuzat că ”a pătat reputaţia echipei naţionale şi că a făcut propagandă împotriva statului”, iar Parviz a ajuns după gratii în urmă cu două săptămâni, tot pentru participarea la mitinguri.

Ambii au fost eliberaţi pe cauţiune, informează presa de stat din Iran, care adaugă, fără a preciza motivele, că în ultimele zile au fost eliberaţi mai mulţi deţinuţi – câteva sute conform surselor oficiale iraniene.

FIFA va autoriza, în timpul Cupei Mondiale, gesturi de sprijin pentru manifestaţiile din Iran

Într-un document consultat de AFP şi dat publicităţii marţi, FIFA anunţă că va permite, în timpul Cupei Mondiale, anumite gesturi de susţinere pentru demonstraţiile din Iran.

FIFA va autoriza folosirea pe stadioanele din Qatar a bannerelor cu sloganul ”Femei, Viaţă, Libertate”, precum şi portrete ale victimei regimului de la Teheran, Mahsa Amini, a cărei moarte a stârnit actualele mişcări de protest din Iran.

Iran vs. SUA, meciul cu cea mai puternică încărcătură politică de la Mondialul din Qatar. Istoricul conflictelor dintre cele două state
„FIFA autorizează mesajele de promovare a drepturilor omului, iar poziţia FIFA este că sloganul Femei, Viaţă, Libertate sau numele şi portretele lui Mahsa Amini sunt autorizate pe stadioane”, se scrie în documentul consultat de AFP, care mai precizează: „Dimpotrivă, în conformitate cu regulile FIFA privind articolele interzise pentru spectatori, articolele care poartă mesaje politice, insultătoare sau discriminatorii sunt interzise. Acest lucru se aplică şi steagurilor de ţară neoficiale, care pot fi văzute ca un mesaj politic”.