CNA amână acordarea unei licenţe televiziunii Digi 24

CNA a amânat, joi, luarea unei decizii în cazul solicitării RCS&RDS de transformare a televiziunii generaliste 10 TV în postul de ştiri Digi 24, unii membri ai Consiliului, printre care şi Mihai Mălaimare, temându-se de "un monopol" al companiei de telecomunicaţii.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 11:59
CNA amână acordarea unei licenţe televiziunii Digi 24

RCS&RDS a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) transformarea televiziunii generaliste 10 TV, pentru care deţine o licenţă audiovizuală din decembrie 2010, în Digi 24, acesta fiind primul pas legal făcut de compania de telecomunicaţii în vederea lansării propriului post de ştiri. Astfel,

RCS&RDS a cerut modificarea formatului televiziunii 10 TV din generalist în tematic – de ştiri -, dar şi modificarea denumirii, în Digi 24.

La şedinţa CNA de joi, George Orbean, manager de proiect al Digi 24, a prezentat proiectul noii televiziuni de ştiri. La şedinţa CNA au participat şi consilierii juridici Mihai Dinei şi Mihai Lucian, din partea RCS&RDS.

Televiziunea de ştiri Digi 24 ar urma să se lanseze la 1 martie şi să emită la nivel naţional, 24 de ore din 24. Producţia proprie a televiziunii va fi de 50%, iar producţiile altor producători – 50%. Programele de informare vor ocupa 60%, cele educative şi culturale – 30%, iar programele de divertisment 10%.

Televiziunea nu va difuza publicitate, conform proiectului depus la CNA.

În şedinţa CNA, George Orbean a spus că din echipa redacţională a Digi 24 fac parte Răzvan Mitroi, redactor-şef, Valeria Dorneanu, Luca Niculescu, Cosmin Prelipceanu, Liana Pătraş, Ema Zeicescu şi Cosmin Stan.

Potrivit lui Orbean, echipa Digi 24 este completă în proporţie de 90%, din aceasta făcând parte 50 de reporteri la Bucureşti (30 de echipe de teren) şi corespondenţi în peste 20 de oraşe din ţară.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a dorit să ştie ce televiziuni sunt considerate concurente pentru Digi 24, Orbean enumerând Antena 3, Realitatea TV şi TVR Info. Trepcea l-a întrebat dacă Naţional 24 Plus, televiziune pe care RCS&RDS a scos-o, începând din 22 ianuarie, din grila sa digitală în toată ţara şi din cea analogică în peste 20 de oraşe, nu este concurentă Digi 24. Trepcea a mai întrebat ce o să se întâmple dacă televiziunile concurente vor depăşi în audienţă televiziunea RCS&RDS.

La rândul său, Orbean a spus că înţelege suspiciunile, dar la fel de bine societatea RCS&RDS ar putea fi suspectată că ar intenţiona să pună câte o bombă la redacţiile televiziunilor concurente.

Reprezentanţii RCS&RDS s-au retras din sala de şedinţe a CNA după prezentarea proiectului, membrii Consiliului continuând să discute planul de lansare a televiziunii Digi 24.

Christian Mititelu a amintit de faptul că RCS&RDS a scos din grilă Naţional 24 Plus, societatea de telecomunicaţii fiind amendată, marţi, de CNA cu 100.000 de lei, şi a propus amânarea luării unei decizii privind modificarea licenţei 10 TV în Digi 24.

Narcisa Iorga a spus în schimb că amânarea nu poate fi făcută cu această motivaţie, ci doar dacă proiectul este incomplet sau este ceva în neregulă în proiectul televiziunii Digi 24.

La rândul său, Mihai Mălaimare i-a întrebat pe reprezentanţii Departamentului juridic al CNA ce sancţiuni a primit 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010 de echipa lui Radu Moraru, care ulterior a părăsit televiziunea pentru care deţine licenţă RCS&RDS. „Pentru că întrevăd un dezastru în viitorul apropiat, un monopol absolut odios, la cum s-a comportat până acum (RCS&RDS n.r.) pe piaţă”, a spus Mihai Mălaimare.

Astfel, potrivit informaţiilor de la CNA, pe perioada de circa un an şi o lună cât a funcţionat, televiziunea 10 TV a primit două somaţii şi trei amenzi, două de câte 10.000 de lei şi una de 5.000 de lei.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a atras însă atenţia că aceste sancţiuni au fost aplicate de CNA pentru un anumit tip de emisiune („Naşul”, moderată de Radu Moraru, n.r.), care nu se mai regăseşte în actualul format.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus la rândul său că amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă a Consiliului nu va împiedica planul RCS&RDS privind lansarea televiziunii Digi 24 pe 1 martie. Astfel, Popescu a supus la vot propunerea de amânare de acordare a licenţei televiziunii Digi 24 până la şedinţa următoare, când la CNA va fi invitată şi echipa redacţională a televiziunii, alături de şeful de proiect.

Propunerea a fost adoptată, reunind şase voturi „pentru” (Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Chrisitan Mititelu, Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu).

RCS&RDS deţine o licenţă audiovizuală prin satelit pentru televiziunea generalistă 10 TV din 7 decembrie 2010. La momentul respectiv, Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea „Naşul” au fost cei care au pus în funcţiune 10 TV, televiziunea fiind lansată pe 10 decembrie 2010.

După mai puţin de un an, pe 5 octombrie 2011, Radu Moraru a declarat pentru MEDIAFAX că 10 TV este „în moarte clinică”, după ce au fost daţi afară foarte mulţi angajaţi de la televiziunea grupului RCS&RDS. Ulterior, pe 14 decembrie 2011, Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea „Naşul” au primit o licenţă audiovizuală prin satelit de la CNA şi vor lansa propria televiziune, intitulată Naşul TV.

Pe de altă parte, RCS&RDS lucrează de mai multe luni la proiectul lansării unei televiziuni de ştiri. Intenţia lansării acestei televiziuni a fost anunţată public de RCS&RDS, printr-un comunicat de presă, remis pe 19 decembrie 2011, MEDIAFAX.

În respectivul comunicat, RCS&RDS spunea că televiziunea de ştiri Digi TV va fi lansată la începutul anului 2012, George Orbean fiind managerul de proiect şi directorul de ştiri al noului post TV. Grila de programe a Digi TV va conţine jurnale de ştiri din oră în oră, transmisii live ale celor mai importante evenimente, un talk-show de actualitate şi mai multe emisiuni produse de echipa televiziunii, se mai spunea în comunicat.

În prezent, RCS&RDS deţine şi televiziunile de sport Digi Sport, canalul Digi TV Info (care difuzează, printre altele, informaţii despre ofertele şi serviciile companiei) şi televiziunile de filme Digi Film 1 şi Digi Film 2.

Totodată, în vara anului 2010, RCS&RDS a intrat în acţionariatul televiziunii muzicale Music Channel. Music Channel a primit licenţă audiovizuală de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pe 22 mai 2008, iar televiziunea, controlată la momentul respectiv doar de Giovanni Francesco, s-a lansat în iunie 2008. Pe 27 septembrie, RCS&RDS şi Giovanni Francesco au primit o nouă licenţă audiovizuală de la CNA pentru a lansa o nouă televiziune muzicală, H!T Music Channel. Anul trecut, RCS&RDS a intrat şi în acţionariatul televiziunii muzicale UTV.

În plus, RCS&RDS deţine televiziunea locală TL + (prin societatea Canal 7 SRL în care RCS&RDS este acţionar majoritar cu 51% din acţiuni). RCS & RDS şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din ţară. RCS & RDS este, totodată, unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.