CNAIR, licitaţie de 30 de milioane de lei pentru completarea studiului de fezabilitate al unui sector din autostrada A8

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, miercuri, că a lansat licitaţia pentru atribuirea contractului "Completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ", estimat la 29,91 milioane lei (6,31 milioane euro), fără TVA. Asociaţia Pro Infrastructură a avertizat, miercuri, că preţul este mult prea mic.

06 feb. 2019, 12:14
CNAIR, licitaţie de 30 de milioane de lei pentru completarea studiului de fezabilitate al unui sector din autostrada A8

CNAIR a anunţat că anunţul fost publicat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice a anunţului de participare.

Contractul presupune completarea documentaţiei aferente studiului de fezabilitate „Autostrada Târgu Mureş – Ditrău” şi „Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ”, în conformitate cu reglementările tehnice şi legislaţia în vigoare, elaborarea documentului suport aferent proiectului în vederea susţinerii cererii de finanţare şi – acordarea de asistenţă pentru beneficiar, atât pe parcursul procesului de pregătire a cererilor de finanţare, cât şi în perioada de evaluare a acestora de către toate instituţiile implicate în acest proces (MT-DGOIT şi Comisia Europeană).

„Durata contractului este de 18 luni începand de la data de începere a contractului şi cuprinde: 14 luni pentru completarea studiului de fezabilitate şi 4 luni pentru asigurarea asistenţei tehnice. Data limită de depunerea a ofertelor a fost stabilită pentru 20 martie 2019”, se arată în comunicat.

Totodată, Asociaţia Pro Infrastructură avertizează că preţul este mult prea mic.

„Din păcate nu este o veste bună, preţul estimat fiind mult prea mic, mai ales comparând cu bugetele oferite la revizuirile din anul 2014: 76 milioane lei atunci faţă de doar 30 milioane acum pentru 210 km. Există riscul major să se facă rabat de la calitate sau, aşa cum s-a întâmplat la revizuirea SF (studiului de fezabilitate – n.r.) pe A1 Sibiu-Piteşti, să se livreze doar o parte din servicii şi apoi să se rezilieze contractul”, a publicat asociaţia pe pagina sa de Facebook.

ONG-ul a subliniat că viteza de proiectare în zona de munte este 120 km/h, rezultând soluţii tehnice extrem de costisitoare.

„Cerem insistent optimizări de traseu şi structuri, cât şi implementarea etapizată (semi-profil). Fără aceste măsuri, Autostrada A8 nu va deveni niciodată realitate fiindcă e prea scumpă”, a avertizat asociaţia.