CNAS analizează documentele pentru a vedea dacă tratamentul lui Cioabă poate fi decontat

CNAS anunţă că va formula un punct de vedere privind decontarea tratamentului primit de Florin Cioabă în Antalya după analizarea documentelor care i se vor pune la dispoziţie, precizând că acordul dintre România şi Turcia vizează numai anumite categorii de asiguraţi.
Romania TV
19 aug. 2013, 14:13
CNAS analizează documentele pentru a vedea dacă tratamentul lui Cioabă poate fi decontat

„În ceea ce priveşte cazul pacientului (Florin Cioabă – n.r.) decedat în Turcia mediatizat în aceste zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va analiza şi formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziţie, în situaţia în care va exista o solicitare în acest sens. Între România şi Republica Turcia există un acord încheiat în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 şi ratificat de România prin Legea nr. 551/2002. Acordul este aplicabil următoarelor categorii de asiguraţi: persoane detaşate, pensionari, persoane angajate, lucrători independenţi, cât şi membri de familie ai acestora. Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective”, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit sursei citate, decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituţiile competente ale celor două ţări, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România şi Preşedinţia Instituţiei de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de securitate social din statul pe al cărui teritoriu au fost acordate serviciile respective, a precizat sursa citată.

CNAS face şi alte precizări referitoare la modalitatea de decontare a serviciilor medicale în străinătate. Astfel, pentru asiguraţii români aflaţi temporar pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European/Elveţia, CNAS decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire (CIP).

„Aceste acte asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia. Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Potrivit CNAS, decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia, respectiv statul de reşedinţă şi statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

Familia lui Florin Cioabă a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia, precizând că a aflat că nu ar putea beneficia de formularul E112 şi de cardul european de sănătate, întrucât aceste documente sunt valabile numai în UE.

„Florian Cioabă este asigurat, dar el nu poate beneficia, în Turcia, de prevederile legislaţiei europene, întrucât acelea fac referire numai la tratamentele în statele Uniunii Europene. În schimb, familia a aflat că ar exista un acord între statul român şi cel turc pentru anumite cazuri. De acest act s-a interesat chiar şi preşedintele Băsescu. Familei i s-a spus că ar fi fost nevoie de nişte acte, însă ea plecase în vacanţă în Antalya şi nu avea de unde să ştie că va avea nevoie de nişte acte speciale”, au explicat apropiaţi ai lui Florian Cioabă.

În cazul în care familia lui Florin Cioabă va cere decontarea cheltuielilor pentru tratamentul acestuia în Turcia, CNAS va fi obligată să analizeze documentele, mai spun rudele acestuia.

Spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya a cerut 22.000 de euro pentru tratamentele şi operaţia la care a fost supus Florin Cioabă pe durata internării, au declarat, luni, apropiaţi ai familiei.

„Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital”, au spus sursele citate.

Familia lui Florin Cioabă anunţa, luni dimineaţa, că a cerut sprijin autorităţilor române pentru verificarea facturii de spitalizare în Antalya şi a asigurării medicale, nu pentru plata tratamentului şi operaţiei, precizând că aşteaptă să fie finalizate formalităţile pentru a aduce în ţară trupul neînsufleţit.

Familia autointitulatului rege al romilor Forin Cioabă a fost informată, luni dimineaţă, de către reprezentanţii spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya că întocmirea actelor va dura şase ore. În acest interval, familia lui Florin Cioabă a cerut sprijin Secţiei consulare a Ambasadei României în Turcia, pentru a verifica să nu fie „umflate” costurile trecute în factura de spitalizare.

După ce vor fi finalizate actele, familia ar vrea ca sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă să fie transportat în ţară, cu un avion, în cel mai scurt timp posibil. Familia lui Cioabă ar vrea ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie adus mai întâi în Bucureşti, iar de aici să fie preluat de o firmă specializată, care să „monteze aer condiţionat la sicriu” şi să îl transporte la Sibiu, cu o altă aeronavă sau cu o maşină funerară.

Dorin Cioabă a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că familia sa nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situaţiei privind asigurarea medicală a tatălui său.

„Familia Cioabă nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situaţiei cu asigurarea medicală, pentru că tatăl meu avea asigurare medicală. Eu am cerut statului român urgentarea acestor acte. Fără aceste acte, ambasada din Turcia nu poate elibera documentele care însoţesc mortul. Familia Cioabă nu a cerut nimic gratis. Noi am plătit avionul şi vom plăti tot ce va mai fi nevoie, dar cerem urgentarea situaţiei cu privire la asigurare”, a spus Dorin Cioabă.

El a precizat că speră să fie îndeplinite formalităţile cât mai repede şi sicriul cu trupul neînsufleţit al tatălui său să fi adus în ţară cel mai probabil luni, în cursul serii.

Întrebat despre informaţiile apărute în presă referitoare la faptul că tatăl său ar fi urmat să fie aşezat într-un sicriu de aur, Dorin Cioabă a spus: „Coşciugul va fi unul normal, iar înmormântarea va fi una simplă”.

Luni la prânz, la palatul „regelui” Cioabă nu se adunaseră oameni, dar la biserica penticostală unde acesta era pastor intră din când în când persoane, pentru o rugăciune.

Pe de altă parte, întrebat dacă vor fi luate măsuri speciale pentru momentul în care va fi repatriat trupul lui Florin Cioabă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Anca Bloanca, a declarat că dispozitivele de Poliţie se vor adapta situaţiei.

„În momentul în care vom şti cu exactitate data şi ora la care va fi repatriat corpul lui Florin Cioabă, Poliţia Sibiu va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea unui trafic fluent în zonă şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice pe perioada cuprinsă între momentul aducerii şi înmormântare. În funcţie de numărul de persoane care vor participa la acest eveniment, dispozitivele de Poliţie se vor adapta situaţiei”, a declarat Anca Bloanca.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că familia lui Florin Cioabă s-a angajat că va plăti factura intervenţiei medicale anterior efectuării acesteia, fiind un angajament dat spitalului în acest sens.

De asemenea, şeful diplomaţiei a menţionat, la un post de televiziune, că familia Cioabă şi spitalul din Antalya au cerut Ambasadei României o garanţie financiară pentru plata facturii de 350.000 de dolari, însă misiunea diplomatică nu are cum să asigure acest lucru deoarece nu este casă de sănătate.

„L-am informat pe primul ministru în legătură cu situaţia creată, mai ales că ambasadei i s-a cerut un fel de garanţie şi din partea familiei, şi din partea spitalului pentru plata acestei sume”, a spus Corlăţean.

El a subliniat că familia lui Cioabă a acceptat plata sumei respective către spitalul din Antalya înainte de efectuarea intervenţiei medicale, existând un angajament în acest sens dat către unitatea medicală.

„Eu sper să se găsească rapid o soluţie, mai ales că familia s-a angajat că va plăti, înainte de intervenţia medicală, şi există un angajament dat la spital. Or, nu putem interveni intr-o relaţie între spital şi familie”, a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a explicat că nu există bază legală pentru ca MAE să îşi asume aceste plăţi, nefiind casă de asigurări de sănătate.

„În situaţia asta, şi ţinând cont de faptul că MAE sau ambasada nu sunt casă de asigurări de sănătate şi nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar să plătim noi, nu suntem casă de asigurări de sănătate…”, a menţionat Corlăţean.

El a sugerat că în vederea plăţii sumei respective ar trebui folosită de către familie o asigurare medicală pe care Florin Cioabă ar fi avut-o.

Corlăţean a mai amintit că familia lui Cioabă a beneficiat în ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara şi al Consulatului onorific de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turcă.

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat duminică, pentru Ştirile ProTV, că familia sa vrea să ceară ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.

Fiul lui Florin Cioabă a spus că unitatea medicală a emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioabă a precizat că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

Pe de altă parte, familia lui Florin Cioabă nu doreşte efectuarea autopsiei, au mai relatat Ştirile ProTV.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică