CNAS: Cancerul de sân poate fi vindecat numai dacă este descoperit într-un stadiu incipient

Cancerul de sân poate fi vindecat doar dacă este descoperit într-un stadiu incipient, subliniază reprezentanţii CNAS, într-un mesaj transmis cu prilejul lunii de conştientizare a cancerului mamar.

RomaniaTV.net
02 oct. 2018, 08:10
CNAS: Cancerul de sân poate fi vindecat numai dacă este descoperit într-un stadiu incipient

Reprezentanţii CNAS îndeamnă femeile să meargă la controale periodice şi să se înscrie în programe de screening.

„Ce poţi face? În primul rând, să-ţi verifici regulat sânii şi dacă observi noduli sau schimbări neobişnuite în aspectul lor să te prezinţi la doctor. De asemenea, poţi face controale medicale periodice şi te poţi înscrie în programe de screening oncologic. Trebuie să ştii că riscul cancerului de sân creşte odată cu vârsta şi dacă există precedente oncologice în familie, dacă nu ai dus o sarcină la termen până la 30 de ani şi dacă nu ai alăptat. Însă există şi alţi factori de risc pe care-i poţi evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul şi hrana nesănătoasă”, transmite CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aminteşte că derulează un program naţional privind afecţiunile oncologice. În acest an, în program sunt cuprinşi aproape 130.000 de bolnavi, ale căror tratamente oncologice sunt finanţate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigură prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inovative, unele dintre acestea având drept indicaţie terapeutică şi cancerul mamar, adaugă sursa citată.

„Pentru ca femeile care au fost supuse unei operaţii de extirpare totală sau parţială a sânului să poată reveni la o viaţă normală, în cadrul programului naţional oncologic al CNAS funcţionează şi un subprogram de endoprotezare şi reconstrucţie mamară”, menţionează CNAS.

Potrivit statisticilor, arată CNAS, în fiecare an în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeaşi cauză.

De asemenea, peste un sfert din cazurile oncologice sunt la sân, iar aceasta este cea mai frecventă formă de cancer care apare la femei.

Deşi una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de sân în cursul vieţii, studiile arată că 90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic.