CNAS începe negocierile pentru tratarea fără interferon a mii de pacienţi cu ciroză hepatică decompensată şi hepatită C

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, joi, că, după ce Guvernul a suplimentat cu 2,12 miliarde de lei bugetul pentru tratamentul fără interferon, va începe, luni, negocierile pentru tratarea a 2.000 de pacienţi cu ciroză hepatică decompensată, aflaţi în stadiul de fibroză F4, iar în perioada următoare vor începe negocieri şi pentru extinderea tratamentului fără interferon la pacienţii cu hepatită C aflaţi în stadiile F3 şi F2 de fibroză hepatică.

24 nov. 2016, 20:49
CNAS începe negocierile pentru tratarea fără interferon a mii de pacienţi cu ciroză hepatică decompensată şi hepatită C

Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului CNAS cu credite de angajament de 2,12 miliarde lei, în cadrul rectificării bugetului de stat pe anul 2016, efectuată printr-o Ordonanţă aprobată în data de 23 noiembrie, anunţă CNAS.

Reprezentanţii instituţiei precizează că aceste fonduri vor permite începerea negocierilor cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor cu decizie de includere condiţionată în lista medicamentelor compensate, în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică virală C.

„Prima rundă de negocieri va începe în data de 28 noiembrie 2016 şi va viza tratarea fără interferon a 2.000 de pacienţi cu ciroză hepatică decompensată, aflaţi în stadiul de fibroză F4. Totodată, în perioada următoare vor începe negocieri şi pentru extinderea tratamentului fără interferon la pacienţii cu hepatită C aflaţi în stadiile F3 şi F2 de fibroză hepatică, acest nou contract cost-volum-rezultat vizând un număr de beneficiari semnificativ mai mare decât cel care a expirat la data de 1 noiembrie 2016”, mai arată CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează că joi a fost publicat pe site-ul instituţiei (www.cnas.ro), în secţiunea legislaţie, pentru transparenţă decizională, proiectul de Ordin al Preşedintelui CNAS pentru aprobarea criteriilor ce vor sta la baza renegocierii indicatorilor de rezultat pe aria terapeutică hepatită cronică virală C.

Reprezentanţii CNAS mai arată că emiterea Ordinului menţionat este o pre-condiţie pentru începerea negocierii extinderii tratamentului cu interferon la pacienţii cu stadiile F3 şi F2 de fibroză hepatică.

Prin precedentul contract s-a acordat tratament fără interferon pentru 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile F4 şi F3, o parte dintre aceştia continuându-şi terapia şi în acest moment, potrivit CNAS.

Datele preliminare indică faptul că aproape 99 la sută dintre beneficiarii terapiei au eliminat din organism virusul hepatic C, mai arată reprezentanţii CNAS.

Citeşte şi Dragnea: Guvernul a blocat programul pe hepatita C din lipsă de interes. Vezi RĂSPUNSUL ministrului Sănătăţii